Přichystejte na Velikonoce smetanové hody
Velikonoční pondělí se letos slaví 6. dubna. Je tedy nejvyšší čas najít správný recept, kterým zpestříte sváteční hostinu. Letos si svátky jara doslova vychutnáte. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí ověřené recepty, které potěší malé i velké strávníky. Na tabuli nesmí chybět polévka, která je základem jídelníčku, ale v neposlední řadě také sladké. Zkuste úžasného beránka. Konečně jste našli recept, který vždy zaručí dokonalý výsledek.
Smetanová polévka s chutí jara
Ingredience:
200 ml smetany na šlehání
800 ml zeleninového vývaru
40 g másla
40 g hladké mouky
70 g čerstvé řeřichy
svazek jarní cibulky – šalotky
muškátový oříšek, sůl a mletý pepř na dochucení
Postup přípravy:
Jarní cibulku oloupejte a nakrájejte na tenké prstýnky. Řeřichu opláchněte, nechte okapat a poté zlehka pokrájejte. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku, kterou necháte zlehka zesklovatět. Poprašte moukou a zlehka opražte dozlatova. Přidejte teplý zeleninový vývar a pořádně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Vařte při mírné teplotě přibližně 20 minut, přisypte řeřichu, zalijte 100 ml smetany a 4 minuty povařte. Odstavte ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Dochuťte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Zbylou smetanu ušlehejte. Polévku naservírujte do talířů a ozdobte kopečkem smetany a zbylými kousky řeřichy.
Lahodný smetanový beránek recept
300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 ml smetany na šlehání
6 ks vajec
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
150 ml oleje nebo rozpuštěného másla dle chuti
2 lžíce citronové šťávy (možno přidat podle chuti nastrouhanou citronovou kůru)
Postup přípravy:
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte tuk, cukr a šlehejte alespoň 4 minuty. Do mísy nalijte citrónovou šťávu (případně kůru), nasypte prášek do pečiva, mouku, smetanu a šlehejte další 2 minuty. Do vymazané a moukou vysypané formy na beránka nalijte těsto, které by nemělo mít příliš řídkou ani tuhou konzistenci. Pečte v již předehřáté troubě do zlatova přibližně 30 minut na 160 stupňů. Špejlí zkontrolujte, zdali je těsto hotové a případně uberte teplotu a nechte dopéct. Beránka dozdobte dle vlastní fantazie za pomoci polevy, lentilek, oříšků, cukru apod.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.