Pravý zabíjačkový guláš tzv. „brzlík“
Proč se pravému zabijačkovému guláši někde říká brzlík fakt netušíme, s brzlíkem totiž nemá nic společného. Asi se budete divit, ale krom brzlíku do něho nepatří ani paprika a podle naší babičky ani majoránka. Jde o klasickou pochoutku s přípravou v troubě. Poctivý guláš nadchne každého. Ne všem ale můžete prozradit složení. Některé ingredience jsou totiž opravdu spíš z kuchyní naší babičky. Ostatně v její kuchařce jsme našli i tento recept, který na naší zabijačce rozhodně nemůže chybět a vždy se po něm zapráší!
Budete potřebovat (na 1 pekáček)
- 800 gramů masa na menší kostky (okrojky, nejlépe ale plec)
- 4 velké cibule
- 1,5 lžičky mletého pepře
- 1,5 lžičky kmínu
- 1-1,5 lžíce soli
Na zahuštění
- 3 lžíce mletých syrových jater
- 1 lžíce syrového mozečku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička prolisovaného česneku
- 1 vejce
Na podlití
- asi 0,5 l ovarové polévky (vývaru)
Postup:
Maso omyjte a osušte, nakrájejte na menší kostky. Posypte solí a kořením a nadrobno nasekanou cibulí. V pekáčku promíchejte a trochu podlijte.
Pečte bez poklice v předehřáté troubě na 160 °C asi 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte a promíchejte. Když je maso měkké, maso ochutnejte (pokud je málo slané, přidejte do směsi na zahuštění sůl). V hrnku smíchejte a rozkvrdlejte suroviny na zahuštění a nalijte na maso.
Promíchejte a dopečte asi 15–20 minut. Pokud máte v guláši rádi více sósu, neváhejte více podlévat. Hustota guláše je závislá na množství použitého vývaru.
Podávejte posypané cibulí s čerstvým chlebem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.