Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Polévka bujabéza

Úno 1327 Autor: Redakce

Polévka je grunt. Ale co dělat, když si na klasiku nepotrpíte? Zkuste změnu v podobě bujabézy, tedy francouzské rybí polévky z čerstvých ryb a zeleniny. Pravá bujabéza, kterou si dáte ve Francii, má být silným rybím vývarem, ve kterém krom velkých kusů zeleniny najdete alespoň 7 druhů rybího masa. V našich podmínkách si můžeme gratulovat, pokud použijete druhy dva. Základem je ale vždy čerstvé rybí maso. V základu ale nesmí chybět paprika, rajčata, řapíkatý celer a velké množství mrkve. Nejlepší bujabézu si údajně dáte na dovolené v Marseille. Každý kout Francie nabízí tento druh polévky v jiné úpravě, někdy se dokonce jedná o hlavní jídlo podávané s česnekovými tousty.

Bujabéza po Česku- budete potřebovat

2,5 kg filetů z různých mořských ryb a bujabezamořských plodů
2 menší cibule
bílou část z pórku
řapíkatý celer
¼ hlavy česneku
4 menší rajčata
1 červenou kapii
1 větší mrkev
1 fenykl
kůru z jednoho bio pomeranče
3 bobkové listy
1/2 lžičky mleté kurkumy
sůl, pepř
olivový olej, bílé víno

Postup: Ryby na větší kostky a mořské plody (nejlépe krevety) v celkovém množství 2,5 kg zalijte asi třemi litry vody a na velkém plamenu vaříme asi 5 minut. Mezi tím si nakrájíme cibuli na kostičky, pórek, řapíkatý celer a česnek na jemné plátky. Vše orestujeme na pěti lžících kvalitního olivového oleje. Asi po minutě přidáme na proužky nakrájenou papriku, na malé kousky nakrájenou mrkev a fenykl a mírně vychladlé přidáme do rybího vývaru. Do vývaru přidáme oloupaná rajčata nakrájená na osminky, pomerančovou kůru, koření a dochutíme solí a pepřem. Vše vaříme asi 10 minut. Přilejeme 100 ml kvalitního bílého vína a velmi zvolna asi 5 minut dovaříme.

Náš tip: Místo kurkumy doporučujeme požít 3 vlákna šafránu. Polévku dozdobte lístky fenyklu a tymiánem. Třebaže se postup polévky zdá složitý, jde o recept pro 6-8 osob. Pokud k ní budete podávat na sucho opečené tousty s bylinkovým či česnekovým máslem nebo bagetky vězte, že se bude jednat o plnohodnotný slavnostní hlavní chod.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvc 2020>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události

Přidat na Seznam.cz

Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist