Piškotová bábovka
Bábovková forma je jednou z nejoblíbenějších. Těsto můžete péci i v jiných tvarech, srnčích hřbetech a podobně. Pocukrovaná bábovka se ale na nedělním stole bude vyjímat nejlépe. Kdo si potrpí na piškotové těsto, bude nadšený z následujícího nadýchaného receptu. V redakci jsme ho odzkoušeli a můžeme jen doporučit.
Na piškotovou bábovku budete potřebovat
180 g polohrubé mouky
180 g cukru krupice
4 vejce
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vody
½ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
špetka soli
Postup: Oddělíte žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (šleháme alespoň 10 min). Opatrně přidáme vodu, citronovou šťávu a rum. Následně pomalu přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta opatrně ručně přimícháme tuhý sníh.
Ten vyšleháme v jiné misce z bílků se špetkou soli. ¾ těsta nalijeme do formy (silikonové nebo jiné, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou), do zbytku opatrně přimícháme holandské kakao nebo kakao na pečení. Obarvenou hmotu dolijte do formy. Bábovku pečeme asi na 180 stupňů 35-40 minut. Jestli je bábovka pečená zkusíte špejlí, na které se těsto nesmí lepit.
Nás tip: Do kakaového těsta přidejte 2 lžíce kokosu, ořechy nebo mandlové aroma.
Komentáře k článku
Lucie 27.7.2023 (18:43)
Bábovka je suchá, chybí tam tuk nebo olej…