Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Pařížský dort

Když jsem byla malá, měla jsem pohádkovou babičku, která za mnou jezdila z velké dálky pohádkovým vláčkem. Babička nikdy nechtěla přijet na návštěvu s prázdnou a tak s sebou vždycky přivezla velkou krabici dortů. My je jedli s takovou chutí, že se nám dělali boule za ušima a právě možná v této době se ve mně probudila ta velká láska k dortům.

Ráda navštěvuji cukrárny a ochutnávám nové dorty. Poznávám tak nové chutě, které mě inspirují k domácím experimentům v pečení. Pečení je prostě moje vášeň. Je to moje záliba, a když už peču, peču s velkou láskou. Ráda zkouším různé inovace, ale stejně tak se i ráda vracím k tradičním receptům. Mezi jeden takový tradiční recept patří bezesporu král mezi čokoládovými dorty, pařížský dort. A právě tento recept, který se stal během let jedním z mých nejoblíbenějších, vám dnes prozradím.

Co budeme potřebovat:parizsky dort

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 35 g škrobu
  • 15 g kakaa
  • 3 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 130 g cukru

Na krém:

  • 2 šlehačky
  • 2 tabulky hořké čokolády

Na polevu:

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 10 g másla

Dále nezapomeňte na tuk na vymazání a polohrubou mouku na vysypání formy.

Postup přípravy:

Nejprve si předpřipravíme hmotu na pařížskou šlehačku. Do hrnce nalejeme obě šlehačky a necháme je mírně prohřát. Poté do rozehřáté tekutiny vložíme na malé kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud nevznikne hladká směs bez žmolků. Dávejte pozor, aby se šlehačka nezačala vařit, čokoláda by pak mohla začít žmolkovatět a celá práce by byla zmařena. Směs necháme vychladnout a přes noc uležet v ledničce.

Korpus můžeme připravit ve stejný den. Je to tak lepší, protože piškot díky odstupu času dobře uleží. Formu vymažeme tukem na pečení a posléze vysypeme polohrubou moukou. Do hlubší mísy rozklepneme celá vejce a ušleháme je spolu se třemi lžícemi horké vody a cukrem. Poté v druhé míse smícháme hladkou mouku, škrob a kypřící prášek. Obě mísy smícháme dohromady a vzniklou směs vlijeme do vymazané formy. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený dort necháme v dortové formě do druhého dne vychladnout.

parizsky dort s parizskou slehackou

Druhý den si směs připravenou na šlehačku vyndáme z lednice a necháme chvíli odležet při pokojové teplotě. Díky tomu šlehačka nebude příliš studená a bude se lépe šlehat. Směs vyšleháme do tuhé šlehačky. Šlehačku natřeme na dort, který máme stále v dortové formě. Následně dort vložíme do ledničky a necháme hodinu zachladit. Po hodině vyndáme dort z ledničky a následně i z formy. Poté jej vložíme ještě na pár minut do mrazáku. Mezitím si v horké lázni rozehřejeme čokoládu s máslem. Když je dort řádně zatuhlý, přelijeme jej rozehřátou čokoládu tak, aby na dortu vytvořila pevnou polevu.

Pařížský dort je jedním z nejoblíbenějších dortů napříč generacemi. Lahodné chuti čokoládové šlehačky a nadýchaného čokoládového piškotu nemůže nikdo odolat. Ani u nás tomu není jinak. Když upeču tento dort, celá rodina se na něj vrhne tak, že po něm nezůstane ani drobeček, proto pokud chcete zkusit něco výjimečného, zkuste tento lety prověřený recept.

parizsky dort s polevou

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist