Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Originální medovník jako z cukrárny

Bře 1329 Autor: Redakce

domaci medovnikMedovník miluje snad každý. Jde o naprostou klasiku mezi dezerty a je tak oblíbený, že ho najdeme na jídelních lístcích levnějších hospod a kaváren, ale také v menu luxusních restaurací. Udělat medovník jako z cukrárny doma chce trochu grifu a zkušenosti. S našimi tipy to ale zvládne naprosto každý. Chce to jen čas, kvalitní suroviny a domácí dezert prvotřídní kvality, který vydrží v lednici klidně týden, bude na světě. Asi se budete divit, ale údajně se nejedná o klasický český dezert. Jako „národní“ dobrotu si ho nárokují Arménci a další národy.

My jsme vyzkoušeli několik údajně zaručených receptů a přinášíme vám jejich souhrn. Zdaleka nejvíce se nám ale osvědčil medovník s jedním krémem z karamelizovaného salka a másla. Fantazii a chutím se ale meze nekladou, zkuste klidně všechny a nezapomeňte nám napsat, jak dané obměny receptu chutnaly vám! Pro lepší představu najdete na konci článku foto postup.

Recept na nejlepší medovník

Těstomedovnik original

1 Hera (250g)
100 g krupicového cukru
3 lžíce medu
3 vejce
400g hladké mouky
1lžička sody

Krém

1 konzerva salka
1 máslo (250 g)
200g sekaných vlašských ořechů
černý čaj

Postup:

Zavřenou konzervu slazeného kondenzovaného mléka (Salka) dejte vařit na vodní lázni po dobu 2 hodiny nebo v tlakovém hrnci. Pa postačí hodina vaření. V dnešní době je ale v regálech supermarketů k dostání kondenzované mléko již zkaramelizované, takže si můžete ulehčit práci.

Ve větší misce ve vodní lázni rozehřejte heru. S úspěchem ji velmi opatrně můžete rozehřát v mikrovlnné troubě. Do tekutého tuku přidáte 100 g cukru, nejlépe třtinového, který medovník ještě více zbarví, 3 lžíce co nejtmavšího medu a necháte mírně vychladnout. Do směsi, která nesmí být horká, přidáme celá vejce a vyšleháme. Přidáme mouku se sodou a uhněteme těžší, poměrně mazlavé těsto.

Nachystáme si pečící papír nebo silikonovou podložku. Tužkou obkreslíme jakoukoliv formu, ale postačí i talíř. Těsto na papír stěrkou v tenké vrstvě namažeme asi centimetr přes nakreslenou linku. Takto nachystáme všech 6 plátů. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.  Pláty pečeme asi 10 minut na 180 stupňů, musí být krásně zlatavé.

Mezi tím si uvaříme černý čaj, postačí půl hrnku. My jsme použili karamelový čaj roibos a rozhodně jsme neprohloupili.

Dále si z vychladlého karamelizovaného salka a změklého másla vyšleháme krém, který dáme na chvíli odpočinout do lednice, aby se nám s nim lépe pracovalo. Nasekáme ořechy.

Ihned, jak vytáhneme pláty z trouby, je okrojíme. Po vychladnutí každý z plátu potřeme čajem, namažeme krémem a poházíme ořechy, takto sestavíme celý dort ze šesti plátů. Poslední ale nepohazujeme ořechy, za to se krémem pokusíme namazat úplně celý dort. Pak už ho jen poházíme rozmixovanými drobky a dáme vychladit. Nejlepší je až druhý den, kdy se krém částečně vsákne do těsta.

Nejčastější chyby:

Těsto na pečící papír namažeme přesně podle obkreslené formy. Musí 1cm přesahovat. Nejen, že se trochu smrskne, ale kraje se pečou rychleji a také by nám chyběl materiál na posypku celého dortu.

Experimentujeme s krémy. Krém uděláme z neuvařeného salka. Krém je na chuť výborný, ale příliš tekutý. Sice si můžeme pomoci, že do krému dáme o 50 g více másla, ale už to není ono. Podle některých mají být krémy v medovníku 2. První klasický, tedy ze salka a másla a ten druhý pudinkový, z mléka a mouky a podobně. Podle nás je to zbytečné. Jediný chutný krém, který jsme měli možnost ochutnat, je z másla, 300 g moučky, 2 vanilkových cukrů a 2 hrstí mletých ořechů. Další fantazií může být mazat pláty něčím jiným, než čajem (černým nebo silným roibos). Už jsme viděli recepty s kávou, amaretem a jinými likéry. Proti gustu žádný dišputát, ale pokud chcete medovník jako z cukrárny, rozhodně žádné experimenty nedoporučujeme.

Příliš sladké! Pozor na recepty, které obsahují klidně i 300 g cukru. Když vezmeme v úvahu pekelně sladký krém, i tak jde o kalorickou bombu. Příliš sladký medovník už není dobrý.

Pláty chceme oříznout vychladlé. Pláty podle formy ořízneme ihned, jak je vyndáme z trouby. Jinak ztvrdnou a spíše je „okoušeme“ než úhledně okrojíme. A nezapomeňte, že okraje nevyhazujte, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení.

Zdaleka největší chybou ale bývá, že vejce chceme vyšlehat s příliš horkým tukem. Nezapomeňte ho nechat trochu odstát, ale až po té, co jste v něm rozpustili med a cukr.
Nechcete čekat? Máte smůlu! Hotový medovník nechte v lednici uležet klidně 2 dny, čekání stojí za to. Med je nejen blahodárný, ale také výborný konzervant. Pokud honem nenajdete strávníky, vydrží medovník v chladu týdny, v podstatě je jediným limitujícím prvkem trvanlivost másla.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist