Odzkoušené recepty na vánoční cukroví
Již jste si přečetli o klasických rostlinných vánočních symbolech. K Vánocům ale neodmyslitelně patří také cukroví. Už dávno pominuly doby, kdy jsme doma pekli 13 a více druhů drobného pečiva. Za mnoho let se náš jazýček spokojí jen a pouze s těmi nejlepšími kousky. Proto jsme se rozhodli, že ušetříme čas i peníze a budeme péct jen 3 nejoblíbenější druhy. Tyto recepty jsou vhodné pro začátečníky i zkušené kuchaře. Je dobré si těsto nachystat den před samotným pečením, těsto se přes noc v lednici krásně uleží a práce s ním bude mnohem jednodušší.
Plněné vanilkové rohlíčky
50 dkg hladké mouky
25 dkg másla
25 dkg moučkového cukru
½ prášku do pečiva
Krém
2 vanilkové pudinky
7 lžic cukru
½ litru mléka
125 g másla
Ze všech surovin na těsto poctivě uhněteme tužší těsto. Necháme ho min. 2 hodiny v lednici odležet. Nachystáme si formičky na rohlíčky, které vymažeme máslem nebo herou a vmáčkneme do nich malé množství těsta (asi ½ lžičky). Rohlíčky pečeme na 160 stupňů asi 8 minut. Vychladlé vyklepneme z formiček a slepujeme krémem. Krém je velmi jednoduchý. Klasicky uvaříme pudink ale s tím rozdílem, že na ½ litru mléka použijeme 2 sáčky vanilkového pudinku. Přidáme cca 7 lžic cukru krupice (kdo má rád sladší přidá cukr). Vychladlý pudink vyšleháme s ½ másla (125g)
Linecké slepované
500 g hladké mouky
1,5 másla
5 balíčků vanilkového pudinku
200 g cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
Opět uhněteme těsto, které necháme odpočinout. Následně ho vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme tvary dle libosti. Pečeme na pečícím papíře na 150 stupňů jen několik minut, do růžova. Pečeme vždy zvlášť tvary s dírkou a bez dírky. Po upečení a vychladnutí mažeme rybízovou marmeládou a spojujeme vždy tvary s dírkou a bez dírky.
Kakaové ořechy
180 g moučkového cukru
30g kakaa holandského typu
250 g másla
350 g hladké mouky
120 g mletých nebo nastrouhaných vlašských ořechů
1 lžička kůry z citronu
Krém
150 g másla
90 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g mletých ořechů
2 lžíce rumu
Vypracujeme těsto, které po odpočinutí vkládáme do vymaštěných formiček na ořechy. Vždy stačí velmi málo těsta, jen aby pokrylo formu. Těsto v troubě nabyde. Pečeme asi 10 minut na 160 stupňů. Utřeme máslo a cukr a přidáme ostatní suroviny. Krémem slepujeme ořechy.
Komentáře k článku
Pitu 15.11.2013 (12:51)
Ty kakaové ořechy vyzkouším. Jinak linecké mám vlastní odzkoušené – je to z tohoto lineckého těsta.