Neodolatelné raw sušenky jen ze 2 surovin
Domácí sušenky jsou báječné. Víte, co jíte a hlavně co dáváte vašim dětem. Banánové kokosky v raw kvalitě využijete jako zdravou svačinku nebo jako cukrawíčko v období Vánoc. Sušenky jsou bez přidaného cukru, bez vajec, mléka i mouky. Hodí se tedy i pro alergiky a navíc jsou opravdu báječné, díky banánu přirozeně sladké. Banány jsou mj. zdrojem vitaminu B6, C, manganu a draslíku. Obsahují ale také aminokyselinu tryptofan, která se v těle metabolizuje na serotonin, který je znám svým relaxačním a náladu zlepšujícím účinkem. Tyto kokosky tedy můžeme bez nadsázky přejmenovat na „sušenky dobré nálady“.
Vykrajujte s dětmi různé tvary a užijte si čas strávený spolu. Těsto vystačí na asi 20 středně velkých sušenek. Vykrajovátka vybírejte co možná v nejjednodušších tvarech.
Na asi 20 sušenek budete potřebovat
2 zralé banány
1,5-2 hrníčky strouhaného kokosu
Postup: V mixéru alespoň částečně rozmixujte kokos a přidejte na kolečka nakrájené banány. Vznikne tužšímu těstu podobná hmota, kterou nechte asi 15 min v chladu odpočinout.
Mezi tím na plech dejte pečící papír, který pomašlujete olejem. Na papír dejte formičky na vykrajování a lžicí nebo prsty do nich rozprostřete trochu těsta tak, aby bylo vysoké maximálně 0,5 cm. Pak odstraňte formičku. Důležité je s vykrojenou sušenkou už nehýbat. Takto pokračujte s dalšími sušenkami.
Kokosky dejte asi na 3 hodiny sušit do trouby na maximální teplotu 50 stupňů. Banánové kokosky by měly držet tvar, ale zůstat stále měkké. Nechte je vychladnout, než s nimi budete hýbat. Kokosky skladujete v lednici nejvýše 3 dny.
Naše tipy:
Pokud nebazírujete na tvarech, lžící odeberte trochu těsta, dejte ho na pomašlovaný pečící papír a lžící rozplácněte.
Pokud chcete mít víc druhů sušenek bez práce, dejte do poloviny těsta lžíci raw karobu nebo kakaového prášku. Použijte jiné tvary vykrajovátek.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.