Neboje se melasy
Sklenička černé melasy se doma neztratí. V zimě je úžasná do horkého mléka nebo kávy, v létě se pak hodí do grilovacích marinád! Nebo rozmixovaná v ovocném smoothie. A pomůže i od letně spálené pleti. Víte vůbec, co všechno tohle černé zlato obsahuje? A jakou báječnou chuť dodá grilovanému masu!
Jídlu dodá barvu, třpyt a neopakovatelnou sladkost!
Melasa je sama o sobě sladká i trpká zároveň. Maličko nahořklá, ale zároveň s výraznou sladovou chutí, která připomíná karamel nebo slad z piva. Můžete ji použít všude tam, kde do marinád používáte med nebo právě pivo. Výtečné jsou marinády v kombinaci černého piva a melasy.
Tady máte jeden malý tip pro tuhle černou hustou dobrotu:
MARINÁDA S MELASOU DOSLOVA ČERNOČERNÁ
- 2 lžíce melasy
- 1 lžíce tamari omáčky (sojové omáčky)
- špetka soli
- 250 ml piva
- 2 lžíce oleje
Pečlivě rozmícháme, naložíme maso a necháme nejméně 24 hodin uležet. Skvělé na grilu i v troubě třeba pod peřinkou zapečených brambor. Melasa se postará o křupavou kůrčičku, lehké zkaramelizování a výraznou chuť.
TIP: V toto marinádě můžete také namáčet uzeniny a pak je i s marinádou zapéct. Je to taková obměna klasických buřtů na pivě, ve kterých kromě podobných surovin máme ještě rajský protlak a zeleninu.
Melasa je koncentrovaná minerálová bomba
Tento černý zázrak zažíval svého času boom z hlediska své výživové hodnoty. Jako pokladnice minerálních látek ve výtečných kombinacích. Obsahuje především vysoké množství vápníku, hořčíku, železa, sodíku (také vzácnou měď nebo chrom), z vitamínů je to pak doslova bomba z hlediska vitamínu B, celé jejich skupiny, kyselinu pantotenovou, listovou, fosforečnou a také vitamín C a vzácný vitamín D. Pak také vzácné kyseliny linolovou, linolenovou a olejovou a množství stopových prvků. Vše v pro lidský organismus nejlépe vstřebatelné formě.
Doporučuje se při chudokrevnosti, při bolestech kloubů, přispívá k hojení kůže při ekzémech, lupénce a použít ji můžete i v kosmetice ve formě masky na pleť. Zředěná pak také může mírnit popálení sluncem podobně jako kalciové nebo pantonelové masti.
Mírní alergické projevy, astma, zvyšuje imunitu, mírní únavu, stres a uklidňuje. Pročišťuje lymfatický systém. S horkým mlékem je to ideální nápoj navozující dobrý spánek.
Víte, že… obsahuje o třetinu méně cukru než med? Obsahuje 92 % sacharidů, 6 % bílkovin, zbytek činí minerály, vitamíny a ostatní látky.
Melasa a její použití v průmyslu a zemědělství
Jinak jde o zbytek po výrobě cukru z řepy či cukrové třtiny. Používá se v lihovarnictví, v pivovarech, svou roli má také u výroby droždí a většinou se zpracovává pro potravinářské účely nebo se jimi krmí dobytek.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.