Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Mozzarella v kuchyni

Říj 1301 Autor: Renata Petříčková

mozarella spizyLehký italský sýr je v naší kuchyni stále oblíbenější. Třeba salát Caprese už najdete ve většině jídelních lístků tuzemských restaurací, Mozzarella je také neodmyslitelnou ingrediencí na pizze. Jak vlastně tahle lahůdka vzniká a jak s ní doma naložit?

Mozzarella se vyrábí z točeného tvarohu. Ten vznikne tak, že se tvaroh nakrájí na drobné kousky a nechá se usadit v syrovátce. Pak se vyndá a míchá se ve vařící vodě, aby se z něj vytvořila konzistentní hladká hmota. Z té se odkrajují malé kousky, formují se do kuliček nebo oválků a ukládají do slaného roztoku. Pravá Mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, ale rozšířenější jsou levnější varianty z kravského mléka.

Co si zvládnete z Mozzarelly připravit doma?

Salát Caprese

caprese mozzarela ve skleniciJednoduchý a rychlý skvělý předkrm nebo lehkou večeři zvládnou připravit gastronomičtí začátečníci i děti.

Nakrájejte bochánek Mozzarely na tenké plátky, stejně postupujte i s vyzrálými rajčaty. Vyskládejte na talíř vždy jeden plátek sýru a jeden plátek rajčete, dokud budete mít suroviny. Vše lehce osolte, posypte čerstvou bazalkou, pepřem a zlehka zalijte olivovým olejem. Milovníci výraznějších chutí mohou přidat i kapku balzamikového octa.

Pokud vás už omrzely kolečka Mozzarely a rajčat skládaná na sebe na talíř, zkuste obměnu ve formě špízu s mini mozzarelkami nebo vše navršte do sklenice.

Rajská polévka

Přesně takhle chutná pravá italská rajská polévka. Se sytou chutí rajčat zjemněnou krutónky nebo Mozzarellou.

V hrnci dozlatova osmažte červenou cibuli, přidejte najemno nakrájená loupaná rajčata z jedné plechovky. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte čerstvou nasekanou bazalku. Vše vařte zhruba čtvrt hodiny, aby rajčata povolila, ale úplně se nerozvařila. Přidejte polovinu konzervy rajského protlaku a trošku cukru. Ochutnejte, případně dokořeňte a můžete podávat. Nejlepší je polévku servírovat s kostičkami čerstvé Mozarrelly nebo krutónky.

Mini pizzy s bazalkou

pizza s mozarelouPřemýšlíte, co si uvařit zítra k obědu a ideální by bylo, kdybyste si mohli jídlo donést třeba do práce? Pro tento případ jsou mini pizzy ideální!

Vyrobte si těsto na pizzu (můžete ho koupit i hotové, pokud chcete ušetřit čas, ale recept najdete zde), rozválejte ho a sklenicí z něj vykrájejte kolečka. Ty lehce potřete olivovým olejem s rozetřeným česnekem, posypte na drobno nakrájenými rajčaty (můžete i plátkem rajčete), na drobné kostičky nakrájenou Mozzarelou a dozdobte snítkou bazalky. Můžete osolit a lehce opepřit. Pečte ve vyhřáté troubě několik minut, aby se sýr roztekl a servírujte. Mini pizzy jsou vynikající i studené.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist