Meduňkový sirup zažene více než jen nespavost
Meduňku lékařskou si vypěstujete snadno. Chová se jako plevel, jakmile ji jednou zasadíte, nemusíte se o ni starat, jen z ní máte užitek. Voňavá meduňka se suší na čaj, nebo se z ní dělá sirup. Jistě víte, že pomáhá na lepší spaní, rychleji díky ní usnete. Tím však její účinky nekončí.
Meduňka na kašel i nevolnosti v těhotenství
Svůj název získala patrně podle toho, že vůní připomíná med. Podobně jako med se používá na kašel a nespavost, což většina lidí ví. Dále však pomáhá s trávením, proti bolestem hlavy a migrénám. Užívá se rovněž na nevolnosti v těhotenství. Meduňkový sirup je vhodný při stresu, jelikož působí na psychiku a nervovou soustavu, pomáhá uklidnit organismus.
Jak si připravit domácí meduňkový sirup?
Dnes se dá koupit téměř všechno a meduňkový sirup není výjimkou. Přesto máte-li možnost, vyrobte si vlastní. Není to složité ani drahé a budete mít jistotu, že jste použili kvalitní rostlinky.
Existují dvě možnosti jak si připravit meduňkový sirup – za studena a za tepla. Pro obě dvě budete každopádně potřebovat pokrájenou meduňkovou nať a citrony.
Meduňkový sirup za studena
Ingredience na cca 3 sklenice:
- 40-50 olistěných stonků meduňky
- 3 BIO citrony
- 1 kg cukru (může být ovocný cukr, glukóza, třtinový sirup aj.)
Postup:
- Meduňkovou nať si pokrájejte a citrony nakrájejte na tenké plátky.
- Do zavařovacích sklenic naskládejte asi 2-3 cm tlustou vrstvu meduňky.
- Nasypte asi 2 cm cukru.
- Na cukr poskládejte několik plátků omytého citronu.
- Body 2 až 4 opakujte do té doby, než nenaplníte celou sklenici.
- Sklenice nechte stát 2-3 týdny na teplém místě, dokud se cukr nerozpustí a sirup krásně nezezlátne.
Takto připravený sirup uchovávejte na tmavém chladném místě zejména po otevření sklenice.
Meduňkový sirup za tepla
Ingredience:
- 40-50 olistěných stonků meduňky
- 2 l převařené studené vody
- 1,5 kg cukru
- 1 lžíce kyseliny citronové
- 2 BIO citrony
Postup:
- Meduňkovou nať překrojte a dejte do hrnce s převařenou, vychladlou vodou.
- Do hrnce přidejte také citrony nakrájené na kolečka.
- Nechte 48 hodin louhovat o pokojové teplotě.
- Vodu přelijte přes plátýnko nebo jemné síto do většího hrnce.
- Do přefiltrované vody přidejte kyselinu citronovou a cukr, zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Povařte 3 minuty (sirup muí jen sem tam probublávat) a následně přelijte do čistých suchých sklenic, poctivě zavíčkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
Jak uchovávat a používat meduňkový sirup?
Meduňkový sirup je vhodné uchovávat v zavíčkovaných sklenicích či lahvích na studeném a chladném místě, kam nesvítí slunce. Může to být například ve sklepě či ve spíži. Sirup lze přidávat do čaje, klasicky ředit vodou a pít, případně jíst po lžičkách – např. před spaním nebo jen tak, pokud máte chuť na sladké. Lze jím také potírat opary.
Jaké další sirupy si doma můžete připravit?
Domácí sirupy jsou výtečné, plné vitamínů a levné na přípravu. V Česku se kromě meduňkového velmi často dělá sirup bezinkový, pampeliškový a z chudobek. Příprava těchto bylinných sirupů je obdobná.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.