Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Meduňkový sirup zažene více než jen nespavost

Srp 2009 Autor: Redakce

Meduňku lékařskou si vypěstujete snadno. Chová se jako plevel, jakmile ji jednou zasadíte, nemusíte se o ni starat, jen z ní máte užitek. Voňavá meduňka se suší na čaj, nebo se z ní dělá sirup. Jistě víte, že pomáhá na lepší spaní, rychleji díky ní usnete. Tím však její účinky nekončí.

medunkova limonada

Meduňka na kašel i nevolnosti v těhotenství

Svůj název získala patrně podle toho, že vůní připomíná med. Podobně jako med se používá na kašel a nespavost, což většina lidí ví. Dále však pomáhá s trávením, proti bolestem hlavy a migrénám. Užívá se rovněž na nevolnosti v těhotenství. Meduňkový sirup je vhodný při stresu, jelikož působí na psychiku a nervovou soustavu, pomáhá uklidnit organismus.

Jak si připravit domácí meduňkový sirup?

Dnes se dá koupit téměř všechno a meduňkový sirup není výjimkou. Přesto máte-li možnost, vyrobte si vlastní. Není to složité ani drahé a budete mít jistotu, že jste použili kvalitní rostlinky.

Existují dvě možnosti jak si připravit meduňkový sirup – za studena a za tepla. Pro obě dvě budete každopádně potřebovat pokrájenou meduňkovou nať a citrony.

medunkovy sirup

Meduňkový sirup za studena

Ingredience na cca 3 sklenice:

  • 40-50 olistěných stonků meduňky
  • 3 BIO citrony
  • 1 kg cukru (může být ovocný cukr, glukóza, třtinový sirup aj.)

Postup:

  1. Meduňkovou nať si pokrájejte a citrony nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do zavařovacích sklenic naskládejte asi 2-3 cm tlustou vrstvu meduňky.
  3. Nasypte asi 2 cm cukru.
  4. Na cukr poskládejte několik plátků omytého citronu.
  5. Body 2 až 4 opakujte do té doby, než nenaplníte celou sklenici.
  6. Sklenice nechte stát 2-3 týdny na teplém místě, dokud se cukr nerozpustí a sirup krásně nezezlátne.

Takto připravený sirup uchovávejte na tmavém chladném místě zejména po otevření sklenice.

Meduňkový sirup za tepla

Ingredience:

  • 40-50 olistěných stonků meduňky
  • 2 l převařené studené vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • 2 BIO citrony

Postup:

  • Meduňkovou nať překrojte a dejte do hrnce s převařenou, vychladlou vodou.
  • Do hrnce přidejte také citrony nakrájené na kolečka.
  • Nechte 48 hodin louhovat o pokojové teplotě.
  • Vodu přelijte přes plátýnko nebo jemné síto do většího hrnce.
  • Do přefiltrované vody přidejte kyselinu citronovou a cukr, zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  • Povařte 3 minuty (sirup muí jen sem tam probublávat) a následně přelijte do čistých suchých sklenic, poctivě zavíčkujte a nechte chladnout víčkem dolů.

Jak uchovávat a používat meduňkový sirup?

Meduňkový sirup je vhodné uchovávat v zavíčkovaných sklenicích či lahvích na studeném a chladném místě, kam nesvítí slunce. Může to být například ve sklepě či ve spíži. Sirup lze přidávat do čaje, klasicky ředit vodou a pít, případně jíst po lžičkách – např. před spaním nebo jen tak, pokud máte chuť na sladké. Lze jím také potírat opary.

Jaké další sirupy si doma můžete připravit?

Domácí sirupy jsou výtečné, plné vitamínů a levné na přípravu. V Česku se kromě meduňkového velmi často dělá sirup bezinkový, pampeliškový a z chudobek. Příprava těchto bylinných sirupů je obdobná.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist