Makový jáhelník se švestkami
Jáhelník ve stylu rýžového nákypu s ovocem jednoduše nemá chybu, a to zejména pokud ho plníte sezónně. My si nemůžeme vynachválit kombinaci švestek a máku, zkuste to také. Jahelník je výborný horký jako hlavní sladké jídlo, ale také po vychladnutí jako dezert bez tuku k nedělní kávičce.
- 1 hrnek jáhel (cca 250 ml)
- 1 hrnek máku
- 3 hrnky vody
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru (pokud použijete hodně sladké ovoce můžete i ubrat)
- 1 kg švestek (omýt, odpeckovat)
- špetku soli
Postup:
Jáhly uvařte podle návodu (nezapomeňte je předem spařit horkou vodou, čímž se zbavíte nahořklé chuti) jen přidejte více vody a 5 minut před koncem varu přidejte nemletý mák. Směs vařte za stálého míchání a následně nechte zcela vychladnout.
Mezi tím oddělte bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vychladlou směs, dobře promíchejte a nakonec opatrně vpravte sníh.
Polovinu hmoty vylijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku, poklaďte ovocem a navršte zbytek těsta.
Pečte asi 45minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.