Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Lilková pomazánka

Srp 1909 Autor: Redakce

Sezónní stravování je in. Nyní je sezóna plodové zeleniny a lilek není výjimkou. Pro někoho milovaný, pro někoho pouze hmota bez chuti. Pravdou ale je, že když umíte lilek správně připravit, jde nejen o vynikající pochoutku, ale také o zdroj živin, vlákniny a vitamínů mj. skupiny B. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má antioxidační účinky. Z jednoho většího lilku budete mít pomazánku asi pro 4-6 osob.

lilkova pomazanka

Budete potřebovat:

  • 1 velký lilek + sůl, pepř, olivový olej
  • 2 lžíce piniových ořechů
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotku
  • 2-3 stroužky česneku
  • hladkosrstou petrželku (hrst)
  • špetku mleté papriky
  • sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy na dochucení

Postup:

Lilek podélně rozkrojíme na čtvrtiny. Posolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 200° C asi 35 minut, dokud není povrch světle hnědý. To dodá lilku jemnou oříškovou chuť.

peceny lilek

V mixéru rozmixujeme šalotku s česnekem, petrželkou a ořechy se semínky. Zcela vychladlý lilek vydlabeme (slupku do pomazánky nepoužíváme) a proženeme mixérem. Dostaneme zcela hladkou hmotu, kterou zjemníme máslem o pokojové teplotě a okořeníme a dosolíme podle chuti. Podáváme s pečivem.

pomazanka z peceneho lilku

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist