Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Levně a nápaditě u jednoho stolu

Čvc 1328 Autor: Hana Moualla

rodinna vecerePřed očima mám obrázek dvou rodin. První rodina sedí s pytlíky křupek před televizí, každý člen kouká nepřítomným pohledem na displej svého telefonu… Druhá rodina švitoří kolem společného jídla u stolu, děti se chichotají, manželé spiklenecky mrkají a diskutují. Hrany komunikace se společným stolováním obrušují. Smečky se společným jídlem posilují… Zvířata to znají a my ne? Který obrázek je vám milejší?

Dříve byl stůl přirozeným centrem dění a rodiny, při požárech ho prý vynášeli jako první. Mohli bychom se pokusit obnovit tuto tradici, prospějeme tím svému zdraví (žaludek u stolu lépe pozná, kdy má dost) a také sociálním vazbám uvnitř rodiny (protože dnešní doba nutí člověka orientovat se jen na výkon a peníze). U stolu lze ale lépe vyřešit mnohé… Třeba by pak ubylo spisů u rozvodových soudů.

Pro tuto příležitost jsem sestavila dvě víkendová menu, která nezatíží rozpočet a mohou přispět k dobré náladě. Rodinná atmosféra se totiž ve skutečnosti posiluje i připálenými tousty nebo nepodařenými chody, či jinými faux pas, protože se jim můžeme společně zasmát. Dobrou chuť.

Menu pro běžnou příležitost:

1. Polévka z červené čočky s jogurtem

cervena cockaNa cibulce osmahneme červenou čočku, přidáme mletou červenou papriku, sůl a pepř podle chuti, podlijeme a povaříme do změknutí. Po dovaření necháme mírně vychladnout. Při servírování dáme do každé mističky lžíci jogurtu a nakrájenou zelenou cibulku.

2. Tuňákové nugety

Uvaříme si jedno kilo brambor, oloupeme je, nastrouháme, přidáme konzervu tuňáka (v olivovém oleji), přidáme sůl, pepř a promísíme. Můžeme přidat nasekanou petrželku a vejce (ale nemusíme). Obalujeme ve vajíčku a strouhance dle chuti. Nám vyhovuje třeba ta z kukuřičných lupínků (připravíme v mixeru doma nebo můžeme koupit hotové – třeba s příměsí chilli, jak se mi to nedávno podařilo v malém obchůdku v Brně). Po obalení dáme smažit na rozpálený tuk (musí sahat alespoň do poloviny výšky nuget). A hlídáme, abychom nepřipálili. Jako přílohu můžeme udělat salát (okurka, rajče, cibule, petrželová nať, olivový olej a koření sumak/pepř, sůl) nebo si přichystáme brambory, které nakrájíme na kostičky a upečeme s česnekovou zálivkou (sůl, pepř, olej, petržel).

3. Melounová limonáda

V odšťavňovači si vymačkáme dužninu melounu, dáme vychladit do džbánku a ozdobíme každému v jeho sklenici snítkou máty a brčkem.

Speciální menu:

1. Špenátová studená polévka s krutonky a zakysanou smetanou

Na olej dáme orestovat asi pět stroužků česneku (nakrájíme, vylisujeme) a asi půl kila čerstvého špenátu. Osolíme, opepříme a můžeme přidat koření dle chuti (nám chutnají různé směsi koření, jejichž základem jsou paprika a bylinky). Povaříme, rozmixujeme a necháme zchladnout. Poté přidáme zakysanou smetanu a zamícháme. Servírujeme s krutonky.

2. Grilovaná cuketa

cuketa na grilovaniCuketu si opláchneme a nakrájíme na kolečka. Na pět minut ji naložíme do směsi olivového oleje, lisovaného česneku, soli a pepře a asi jedné hrsti nasekané petrželové natě. Poté grilujeme či fritujeme. Cuketa se nesmí spálit.

3. Kuřecí se zeleninou v zapékací misce

Kuře orestujeme na cibuli, červené paprice, mrkvi a hrášku. Ochutíme minimálně solí a pepřem, ideálně troškou kari a červené papriky. Uvaříme si rýži (kvalitní, ne moc lepivou). Kuřecí se zeleninou smícháme s rýží, dáme do zapékacích misek a pečeme (180 stupňů), krátce před vytáhnutím postrouháme sýrem (množství dle chuti). Malým dětem povolíme kapku kečupu a dospělým ozdobíme krájenou sladkou paprikou.

4. Jogurtový dort

Nepečený jogurtový dort je populárním dezertem i pro naše zahraniční přátele. Jogurt smícháme s vanilkovým/třtinovým nebo skořicovým cukrem a vrstvy piškotů a jogurtu střídáme ve dvou až třech vrstvách. Posypeme kakaem pro děti nebo cukrářskými ozdobami. S oblibou připravujeme také s jahodami nebo borůvkami (ovoce necháme po oprání okapat). Ozdobíme snítkou čerstvé máty.

5. Domácí ayran

Namixujeme si ho doma – z kvalitního bílého jogurtu (v poměru 2 dílky jogurtu, jeden dílek vody). Malinko osolíme a vychladíme. V horkých dnech pomáhá trávení jídel. Pokud nesmíme jogurt konzumovat, připravíme si mátovou (či jinou) limonádu s limetkou.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvc 2020>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události

Přidat na Seznam.cz

Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist