Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Letní jídelníček

Čvn 1325 Autor: Hana Moualla

Když se teplota vzduchu ve stínu začne zvedat nad třicet tři stupňů, přestává řada lidí mít chuť na jídlo. Krevní oběh je velmi zatížen (zejména u lidí chronicky nemocných) a tak je dobré vše odlehčit… Oblečení i jídlo.

Jak nejlépe upravit rodině jídelníček, když přijdou horka?

dostatek tekutinZákladem je dostatek tekutin (bez bublinek, ne příliš vychlazených). Doporučuje se popíjet v pravidelných intervalech (na alkohol v teple raději zapomeňme). Dětem, nemocným i nám všem, nejlépe prospěje obyčejná voda nebo bylinkové čaje (s medem, tmavým cukrem, či úplně bez sladidla). Limonády konzumujme jen výjimečně, obsahují velké množství cukru. U nás doma se osvědčila mátová limonáda, která vždy osvěží. Potřebujeme na ni jeden a půl litru vody, 4 snítky máty, jeden citron a hnědý cukr (podle chuti). Mátu nechávám vždy asi hodinu ponořenou (snítky před použitím pouze omývám, nekrájím).

Ovoce

Konzumujme ovoce, ale pozor na množství. Je snadné si lehnout s knihou pod strom a sníst talíř třešní. Jako se vším platí – dobrého pomálu. I ovoce může být kalorické. Na Středním východě se ovoce konzumuje jako dezert po jídle.

ovoce v leteIdeální je rodině nachystat talíř, ať si každý uzobne, na co má právě chuť. Je dobré jíst ovoce, které má větší obsah vody (ale ne pozdě večer, abychom nezatěžovali ledviny). Melouny, broskve, moruše… A když už chceme mlsat, můžeme si s dětmi vyrobit třeba ovoce máčené v čokoládě. Použít můžeme jablka, banány, kiwi, jahody či hrozny (ale dbáme na to, abychom je snědli ten den, aby ovoce nekvasilo). Na špejle si napíchneme buď jeden kousek ovoce, které namočíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme zaschnout na roštu (z trouby) a dáme vychladit do lednice. Hezké je, když uděláme z takto připraveného ovoce třeba ovocnou květinu. Stačí nám květináč a hlávka zelí, kterou dáme dovnitř. Pak už můžeme do zelí zapíchat špejle a těšit se, až s tím někoho doma překvapíme…

Vhodnou variantou jsou také ovocné koktejly, které lze připravit buď z mléka, nebo kefíru. Osobně mám v oblibě jahodový koktejl s mátou, kterou namixuji v robotu (společně s mlékem, jahodami a skořicovým cukrem).

Zelenina

cerstva zeleninaZeleninu jezme raději čerstvou, ideálně z našich zahrádek, farmářských trhů či osvědčených prodejen. Pohled na zeleninu, která je už jaksi umdlená, je smutný. Vitamínů je v jídle vždy nejvíce několik hodin po přípravě, uvaření. Raději si připravujme menší množství, ale čerstvé. Pro trávení dodávejme bylinky a nebojme se koření.

I jídlo bez masa může chutnat skvěle!

Vynikající je třeba salát z rukoly s granátovým jablkem. Granátové jablko si vyloupeme, vložíme do mísy s rukolou, přidáme šest stroužků vylisovaného česneku, lžíci olivového oleje a špetku soli… Chutná dobře s bílým pečivem (a příprava je velmi rychlá). Podle chuti můžeme pokapat šťávou z granátového jablka (z koncentrátu, nabízí specializované obchody).

Dále dbáme na kvalitní stravu i mimo domov.  Knedlíky, zelí, pizzu a další laskominy můžeme odložit pro příznivější počasí. Pokud nám záleží na zdraví (a máme-li chvilku času), pak si můžeme uvařit rychlé jídlo s sebou do kanceláře.

Červená čočka po Srí-Lansku

cervena cockaNa másle osmahneme zlehka jednu zelenou papriku (kozí roh), poté přidáme červenou čočku, ochutíme pepřem, červenou (drcenou) paprikou, kurkumou a dáme vařit s dostatkem vody. Po asi třiceti minutách varu, přidáme hrst opraného čerstvého špenátu a přiklopíme pokličkou. Necháme povařit dalších třicet minut. Chutná skvěle s basmati rýží.

Pokud nepracujeme v kanceláři (a nemáme-li komfortní prostředí pro konzumaci jídla), můžeme si připravit alespoň čerstvou bagetu. K přípravě nám stačí kus kvalitního pečiva a hlávkový salát (nebo salát dle chuti), který můžeme podmáznout lžící hořčice. Na salát vložíme několik plátků kvalitního salámu či šunky a postrouháme tvrdým sýrem. Kdo má rád rajčátka, může dozdobit plátky cherry rajčat.

Jíme pravidelně, umírněně… Šetříme s masem, cukrovinkami, alkoholem a potravinami, které se hodí pro jiné roční období (čajovka, klobásy, atd.). Mějte doma vždy bílý jogurt a třeba se, stejně jako já, ochladíte taratorem, ke kterému už stačí jen okurek, bílý jogurt, česneku podle chuti, černý pepř a sůl. Ořechy v létě můžeme klidně vynechat. Dobrou chuť!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist