Lehký jogurtový dortík s borůvkami
Naše letní ovocné šílenství pokračuje. V dnešním receptu lahodným, jemným, a tak akorát sladkým jogurtovým koláčem. Borůvky jsou na něm jako stvořené, ale použít můžete i ostružiny a další drobné ovoce. Ovocný koláč z jogurtového těsta je hotový hned a vláčný vydrží i několik dní. Recept je na větší dortovou formu (26 cm) nebo menší pekáček.
Na těsto budete potřebovat:
- 1 kelímek (200 ml) bílého jogurtu
- 1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- ½ hrnku cukru
- 1/3 hrnku másla
- 1 vejce
- špetku soli
Na vrch budete potřebovat ovoce a žmolenku:
- 1 l borůvek
- 80 g povoleného másla
- 80 g hrubé mouky
- 20 g mandlové mouky
- 80 g cukru krupice
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Spodek dortové formy vysteleme pečícím papírem. Máslo rozehřejeme a necháme mírně vychladnout. Všechny suroviny na korpus vyšleháme v poměrně tekuté těsto, které nalijeme do pečícím papírem vyložené formy. Na těsto navršíme borůvky a žmolenku. Kterou připravíme ručním prohnětením másla s cukrem a moukami. Pečeme asi 30 minut, dokud nebude žmolenka krásně zlatavá a těsto se nebude lepit na špejli.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.