Lahodné jogurtové řezy s ovocem
Příjemně nakyslý dezert plný bílkovin. Lehký, svěží, vláčný dezert je vhodný zejména pro letní období. Podle některých pouček bychom měli sníst jeden jogurt denně. Tyto řezy nám ho nahradí a navíc skvěle chutnají.
Na piškotový korpus budete potřebovat (na plech 30 x 40 cm)
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 6 lžic polohrubé mouky
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- špetku soli
Na jogurtový krém budete potřebovat
- 250 ml smetany na šlehání
- 250 ml tvatohu
- 500 ml bílého jogurtu (3% tuku)
- 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 40 g želatiny
Na ozdobu budete potřebovat
- jahody nebo jiné ovoce (čerstvé či kompotované)
- mátu na dozdobení
Postup:
Oddělíme žloutek od bílků z pěti vajec. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme poslední vejce, přidáme 6 lžic cukru a vyšleháme do bílé pěny. Přidáme olej a citronovou šťávu, po troškách pak přišleháváme mouku. Do směsi pak opatrně vmícháme sníh. Těsto vy lijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20 minut.
Korpus necháme chladnout a mezi tím si připravíme horní nepečenou vrstvu. Podle návodu připravíme želatinu. Do téměř vyšlehané šlehačky přidáme všechny zbylé ingredience a vyšleháme do konzistence řidšího krému. Ten navršíme na zcela vychladlý korpus a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny. Následně krájíme ostrým nožem a před podáváním zdobíme ovocem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.