Křehké těsto na koláč „pie“
Pokud už vás omrzely klasické koláče, zkuste pie (čti páj) podle receptu naší čtenářky Jany. My jsme ho v redakci vyzkoušeli s broskvemi a byl neodolatelný. Těsto se doslova rozplývá na jazyku, a pokud na něho ještě před podáváním navršíte domácí šlehačku, budete mít opravdu zákusek hodný i výjimečných příležitostí. Místo šlehačky zkuste i vanilkovou zmrzlinu.
Velkou výhodou podobných plněných koláčů je, že náplň můžete zvolit přesně podle toho, jaké ovoce máte doma. S vláčným těstem se tak výborně pracuje, že by byl hřích nezkusit náplň slanou, tedy sýr, maso, uzeninu. Fantazii se meze nekladou.
Na americký pie budete potřebovat:
24 dkg (2 hrnky) hladké mouky
10 dkg mírně povoleného másla
6 dkg tvarohu
3-6 lžic vody
¼ lžičky soli
¼ lžičky prášku do pečení
1 žloutek na potření
Na náplň budete potřebovat
0,5 kg jablek
10 dkg cukru
vanilkový nebo skořicový cukr
šťáva z ½ citronu
Postup: Mouku prosijte na vál, přidejte sůl a prášek do pečiva, přidejte tvaroh a máslo a zpracujte v jemné, ale tuhé těsto. To nechte chvíli odležet v lednici. Mezi tím si nachystejte náplň (v našem případě jablkovou). Oloupaná jablíčka nakrájejte na tenké plátky, podle chuti prosypte cukrem a vanilkovým nebo skořicovým cukrem a zakápněte citronovou šťávou. Těsto rozdělte na dva stejné díly, které vyválejte do kulatého tvaru. Prvním plátem vyložte vymazanou pečící formu o průměru asi 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, naklaďte na něho nádivku, poházejte kousky másla a přikryjte dalším vyváleným plátem a prsty opatrně oba pláty spojíte. Koláč potřete rozšlehaným žloutkem a pečte na 180 stupňů asi 50 minut, dokud koláč nebude krásně zlatavý.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.