Kakaový koláč s tvarohem
Dnes vám přinášíme variaci na osvědčený a velmi oblíbený kakaový strouhaný koláč s tavrohem. Každý ho miluje, ale ne každý je ochoten trávit čas strouháním těsta. Tento koláč je výborný, těsto se nestrouhá. Je vláčný, chutný a překrásný na řezu. Rozhodně s ním neuděláte ostudu. Recept je na velkou dortovou formu o průměru 26-28 cm.
Na korpus budete potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce kakaa holanského typu
- 3 lžíce mléka
Na náplň budete potřebovat
- 750 g tvarohu (nejlépe tučného)
- 2 zbylé bílky, 2 celá vejce
- 180 g vanilkového cukru
- 50 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, cukr, sůl, prášek do pečiva a přidejte na kostky nakrájené máslo a žloutky. Rukou (nebo robotem) z těchto surovin udělejte žmolenku. Třetinu žmolenky odeberte a do zbytku přidejte 2 lžíce mléka a promíchejte.
Pokud je těsto příliš hutné, přidejte další mléko. Těsto opatrně vmačkejte na dno a boky formy a dejte na chvíli odpočinout do lednice (bude stačit 15-30 minut). Mezi tím spodek formy vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180 stupňů a nachystejte náplň.
Všechny suroviny na náplň vyšlehejte.
Hmotu navršte na těsto. Okraje těsta můžete malinko přehnout.
Zbytek žmolenky navršte na koláč.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 55 minut.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.