Kakaový dort s čokoládovým krémem
Receptů na kakaové dorty jsou spousty. Tenhle je jednoduchý, ale nebesky dobrý. Zvládne ho vykouzlit i začátečník. Do těsta použijte kvalitní kakao s vysokým obsahem kakaového másla. Čokoládu vyberte takovou, která obsahuje alespoň 50% kakaové sušiny.
Recept na čokoládový dort
200 g hl. mouky (pro zdravější variantu můžete z poloviny použít hladkou celozrnnou mouku)
140 g hnědého cukru
1 lžička jedlé sody
40 g kakaa
180 g másla
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
150 g zakysané smetany
na krém:
1 kelímek smetany ke šlehání 33%
160 g hořké čokolády
100 g másla
2 lžíce hnědého cukru
Postup: Nejdřív si na krém svaříme smetanu s čokoládou. Směs necháme vychladnout, přikryjeme folií a dáme do ledničky alespoň na hodinku odležet. Vrhneme se na dort. Předehřejeme si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a vanilkový extrakt. K směsi přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem. Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Těsto přendáme do formy, přikryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu. Zkontrolujeme špejlí, zda je dort upečený.
Dort necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí ho podélně rozřízneme na dvě poloviny.
Dokončíme krém. Smetanovo čokoládovou směs vyšleháme se změklým máslem a cukrem. Spodní polovinu dortu natřeme cca 3 lžícemi krému, přiklopíme druhou polovinou a zbytkem krému potřeme dort. Nakonec ho můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Fotopostup:
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.