Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou
Asi se shodneme na tom, že s ovocem jsou zdaleka nejlepší koláče kynuté. Jejich příprava ovšem není jednoduchá a výsledek rozhodně není zaručen. Právě proto zkuste jednoduchý litý koláč s bílým jogurtem, který je krásně vláčný a díky drobence má jakýsi punc výjimečnosti. Přitom ho zvládne opravdu každý! Recept je pro menší pekáček nebo kulatou formu o průměru 22 cm.
- 250 g bílého jogurtu
- 1 hrnek (300 ml) polohrubé mouky
- 1⁄2 hrnku krupicového cukru
- 1⁄2 hrnku oleje
- 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetku soli
máslo a hrubou mouku na plech
ovoce
Na žmolenku budete potřebovat
- 1/3 změklého másla (80 g)
- 4 lžíce hrubé mouky (100 g)
- 3 lžíce cukru krupice (80 g)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny suroviny na těsto a vyšlehejte těsto. Pokud je příliš tuhé (mělo by jít vylít a mašlovačkou rozetřít po plechu), přidejte 3 lžíce mléka.
Těsto rozetřete po pekáčku. Ovoce omyjte a nechte okapat a následně ho poklaďte na těsto. Přísady na drobenku promněte v rukou a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.
Naše tipy: Zkuste do drobenky přidat skořici nebo třeba namleté ořechy. Pokud používáte kompotované ovoce, přidejte méně cukru.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.