Jak na domácí vegetu
Dochucovadla všeobecně mají vysoký obsah soli a velmi často se jim přezdívá předražená sůl. Zeleniny obsahují jen nepatrné množství. Právě jsme se v době, kdy na zahrádce všechny přísady pomalu, ale jistě dozrávají, jsme nemohli jinak, než udělat si vegetu vlastní, domácí, bez soli a 100% přírodní.
Budete potřebovat jen oblíbenou zeleninu a sušičku.
My jsme požili:
- 1 kg celeru
- 1kg mrkve
- 1 kg petržele
- Cibuli, česnek, pór (dohromady asi 1 kg)
- Zelené bylinky (od každého velkou snítku): libeček, kudrnatou i hladkosrstou petrželku, pažitku, nať z celeru a podobně
Postup:
Zelené bylinky omyjte a nechte zcela usušit. Zbylou zeleninu očistěte a nakrájejte na tenká kolečka, která rozložíte na pláty sušičky nebo na pečící papír na plechy a necháte schnout přirozeně na vzduchu (to může trvat i týden). Zelené bylinky usušte tak, jak jsou.
Dokonale usušenou zeleninu stačí rozmixovat a naplnit skleničky. Krom neuvěřitelně širokého použití tohoto dochucovadla jste dostali i dokonalý dárek.
Komentáře k článku
heluna 20.7.2020 (20:18)
Zajímavý recept na vegetu.