Jablečník-jablečné řezy se smetanou a kokosem
Piškotové řezy jsou velmi oblíbené. Navíc můžete v tomto receptu zužitkovat přebytečná jablka. Tento dezert nepatří k nejjednodušším, ale jeho výroba rozhodně stojí za to. Kokosovo smetanový krém mu totiž vdechne kouzlo výjimečnosti.
5 vajec
4 lžíce cukru
6 lžíce pol.mouky
1/2 prášek do pečiva
Jablečná náplň
5 větších jablek (asi 1 kg)
4 lžíce cukru
1 hrnek vody
1 vanilkový pudink
1 lžíce citoronové šťávy
1 skořicový cukr
Kokosový krém
90 g kokosu
½ hrnku mléka
2 smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
2 ztužovače šlehačky nebo pudink bez vaření
2 vanilkové cukry
2 lžíce pudrového cukru
Postup: Jako první si nachystáme piškotový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a do hmoty nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto nalijeme na vymazaný a kokosem vysypaný vyšší plech. Pečeme do růžova (asi 20 min na 180 stupňů, dokud se těsto nelepí na špejli).
Mezi tím si oloupeme a nakrájíme jablka. Dáme je dusit s částí vody a cukrem tak, aby jablka byla měkká, ale ne rozvařená. Trvat to bude podle velikosti kousků jablek asi 10 min. Pak ve zbytku vody rozmícháme vanilkový pudink a zalijeme s ním jablečný rozvar a po ztuhnutí necháme mírně vychladit a mažeme na vychladlý korpus.
Kokos na sucho opražíme na nepřilnavé pánvičce do růžova, přidáme mléko a necháme vychladnout. Do téměř vyšlehaných šlehaček přidáme zakysanou smetanu, kokos, 2 ks ztužovače a cukr. Místo ztužovačů šlehačky s úspěchem použijeme i 1/2 sáčku vanilkového pudinku bez vaření Olé. Smetanový krém navršíme na jeblečnou náplň a posypeme skořicovým cukrem.
Náš tip: Jablečnou náplň si můžete dle chuti upravit např. přidáním meruňkové marmelády, rumu a pod. Piškot také můžete pokapat rumem, natřít džemem a podobně.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.