Ihned měkké velikonoční perníčky
Málokdo dokáže perníčky péct s předstihem. S tímto receptem rozležení vůbec řešit nemusíte, perníčky jsou měkké hned po vytažení z trouby a dají se proto konzumovat okamžitě. Těsto je chuťově báječně vyvážené a když navíc zapojíte děti do jejich přípravy a zdobení, máte o zábavu postaráno.
Na cca 20 větších perníčků budete potřebovat:
- 1/2 kg hladké mouky
- 12dkg medu
- 10 dkg másla
- 2 celá vejce
- 20dkg moučkového cukru
- ½ sáčku prášku do perníku
- 1/4 lžičky skořice
Na polevu budete potřebovat:
- 1 bílek z vejce vel. M
- 180 g moučkového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- citrónovou šťávu na zředění (1-3 lžičky)
Dále:
- hladkou mouku na podsypání
- 1 vejce na potření
Postup:
V tlustostěnném rendlíku pozvolna rozpustíme med, přidáme máslo a za občasného míchání necháme mírně vychladnout. Do vlažné směsi přidáme vejce a opatrně rozkvrdláme. Smícháme všechny sypké suroviny, do kterých vlijeme tekutou směs a vypracujeme hladké tužší těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici 2 hodiny odležet (nebo přes noc). Následně těsto vyválíme na asi 0,4 cm plát na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech vyložené pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 8-10 minut (podle velikosti vykrojených tvarů).
Zdobíme bílkovou polevou. Tu připravíme velmi jednoduše.
Cukr prožeňte mixérem nebo několikrát prosijte, aby v něm nebyly vůbec žádné hrudky. Smíchejte se škrobem. Přidejte lžičku citronové šťávy a zbytek si nechte na případné zředění. Vše dobře utřete s bílkem tak, aby vznikla hustá bílá poleva. Talířkovou zkouškou zkuste hustotu polevy. Na talířek kápněte několik kapek polevy a nechte zaschnout, kapky by se neměly roztékat, jinak přidejte ještě trochu cukru. Pokud naopak poleva nejde poleva vytlačit ze zdobičky, přidejte citronovou šťávu.
Asi se budete divit, ale z jednoho bílku je opravdu velké množství polevy. Uchovávejte ji v zavřené misce v lednici, ale ne déle než 3 dny.
Ke zdobení využijte zdobičku, zdobící tužku nebo sáček s ustříhlým rohem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.