Husté polévky
Polévky z různých koutů světa, ale přesto mají něco společného. Jsou snadné, příjemně zahřejí a sýr jim dodá šmrnc.
Při přípravě polévky si málokdo z nás uvědomí, že tento pokrm má za sebou opravdu bohatou historii. Polévku si vařili lidé již v pravěku. Postupem času se vyvíjela spolu s dobou, až se stala nedílnou součástí jídelníčků a v mnoha případech i originálním gastronomickým zážitkem. Na světě existuje na několik desítek druhů polévek a každá země má jinou tradici. Tento pokrm se dá připravit z různých ingrediencí a přísad. V tomto ohledu se fantazii meze nekladou. Pro zjemnění se například skvěle hodí krémové smetanové sýry jako je například Philadephia. Ostatně už dávno jsme si zvykli, že sýr se jen nemaže na chleba, ale dají se z něho vykouzlit úžasné sýrové dorty (cheesecake) a další dobrůtky.
Pikantní mexická polévka
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
200 g mletého masa
2 cibule (pokrájené na kostičky)
kayenský pepř
1 zelená paprika (pokrájená na kostičky)
1 stroužek nasekaného česneku
1 plechovka fazolí (nejlépe červených)
2 plechovky loupaných krájených rajčat
750 ml zeleninového vývaru
175 g Philadelphie bylinkové nebo Philadelphie Original
1 svazek jemně nakrájené petrželky
1 malá bageta
Příprava:
Na rozpálené pánvičce pozvolna na oleji opečte mleté maso s drobně pokrájenou cibulkou a ochuťte solí a kayenským pepřem. Postupně přidejte pokrájenou papriku, česnek, propláchnuté fazole bez nálevu, loupaná rajčata a zeleninový vývar. Pozvolna vařte přibližně 10 minut.
Jednu polovinu sýru Philadelphia postupně vmíchejte do polévky, až se zcela rozpustí. Dochuťte podle vlastní chuti kayenským pepřem, případně špetkou soli. Podávejte s kopečkem sýra Philadelphia, čerstvou petrželkou a pokrájenou bagetou.
Italská zeleninová polévka
Ingredience:
2 mrkve pokrájené na kolečka
1 celer pokrájený na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
1 cuketa pokrájená na plátky
1 plechovka bílých fazolí
175 g Philadelphie bylinkové
4 plátky žitného chleba pokrájeného na kostičky
Příprava:
Na 1 lžíci rozpáleného oleje osmahněte mrkev i celer a zalijte zeleninovým vývarem. Duste přibližně 10 minut. Přidejte pokrájenou cuketu i propláchnuté fazole a duste dalších 5 minut. Hrnec odstavte a do polévky pozvolna vmíchejte Philadelphii. Dále již nevařte.
Kostky chleba opečte na zbývajícím oleji dozlatova. Polévku podávejte s dokřupava opečeným chlebem.
Asijská kuřecí polévka
Ingredience:
1 kuřecí prsní řízek (přibližně 150g)
1 lžíce olivového oleje
1 jarní cibulka pokrájená na kolečka
1 červená paprika
175 g Philadelphia Light nebo Original
1/2 lžičky pepře
2 lžičky kari koření
2 lžičky kukuřičného škrobu
750 ml kuřecího vývaru
1 malá bageta
Příprava:
Kuřecí maso pokrájejte na menší kostky a osmažte na rozehřátém oleji dozlatova spolu s jarní cibulkou a paprikou. Ochuťte pepřem, solí a kari kořením, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kukuřičný škrob rozpusťte v pěti lžících studené vody a za stálého míchání přidejte do polévky.
Polévku ztlumte a na mírném ohni postupně vmíchejte Philadelphii dokud se zcela nerozpustí. Dochuťte ještě kari kořením, solí či pepřem a můžete podávat, nejlépe s čerstvou či opečenou bagetou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.