Hruškový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou
Sezónní recepty jsou jednoduše ty nejlepší. Zcela jistě už jste zkusili dýňovou polévku. Co se dezertů týče, nemusíte se spokojit jen a pouze s jablečným štrůdlem. Zkuste skvělý hruškový koláč, po kterém se hned zapráší. Recept nám poslala čtenářka ze Lhotic a my jí posíláme knížku.
Na těsto koláče budete potřebovat
300 g hladké mouky
1/2 balení (asi 125 g) tvarohu
¼ hrnku oleje
1 celé vejce
2 balíčky vanilkového cukru
1 lžíci kvalitního holandského kakaa
prášek do pečiva
špetku soli
Na náplň koláče budete potřebovat
1 kg sladkých zralých hrušek
3 vejce
1 balení (250 g) tvarohu
250 g vysokoprocentní zakysané smetany nebo crème fraîche
75 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíci solamylu
špetku mletého hřebíčku a skořice
šťávu a kůru z jednoho bio citronu
Postup: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 0,5cm plátky. V misce pak posypte kůrou a zakápněte šťávou z citronu. Příprava těsta je velmi jednoduchá, protože smícháte a vyšleháte všechny suroviny. Těsto je poměrně tuhé a je potřeba ho „namačkat“ do vymazaného plechu. Na těsto rovnoměrně naklaďte hrušky. Na závěr navršíte krém, který připravíte následovně. V misce si zvlášť vyšlehejte bílky ze třech vajec. Žloutky utřete s tvarohem, zakysanou smetanou a zbylými ingrediencemi. Pak už opatrně, jen stěrkou hmotu spojte s bílky. Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů na zhruba půl hodiny, až vršek koláče ztuhne a jakoby zezlátne.
Náš tip: Místo hrušek bez problémů použijete i jablka nebo třeba broskve.
Komentáře k článku
Jirka 13.10.2012 (00:08)
Vynikající.