Grilujeme lilek a cuketu
Grilování je pro většinu Čechů neodmyslitelnou součástí teplých letních dnů spojených s večerním posezením s rodinou či přáteli. Všem takovým setkáním mohou milovníci grilování dodat originální chuť a zároveň překvapit své hosty.
Jak vybrat správný lilek pro grilování?
Abyste si na grilované zelenině pochutnali, je velice důležité dbát na výběr surovin. Zaměřte se především na celkový vzhled zeleniny – čerstvý lilek je lesklý a má zelenou stopku, která není vysušená. Při výběru si zkontrolujte slupku lilku – vyvarujte se plodů se skvrnami, ty totiž značí, že lilek není čerstvý a brzy se zkazí. Čerstvý lilek má slupku, která lehce pruží. Pokud tedy plod mírně stlačíte palcem, slupka by se měla vrátit do původního stavu. Lilek obecně by rozhodně neměl být příliš měkký, ani ale příliš tvrdý.
Jak vybrat vhodnou cuketu na gril?
Cukety vybíráme podobně jako lilky. Čerstvost této zeleniny se běžně pozná podle žlutě rozkvetlého květu. Přestože prodej takto vypěstovaného cukety je v zahraničí běžnou praxí, v České republice se cuketa s květem prodává jen zřídka. Při výběru cukety dejte přednost spíše větším plodům – menší jsou příliš vodnaté, a ty se pro grilování nehodí.
Jak lilek a cuketu správně připravit pro grilování?
Zelenina na grilu patří mezi oblíbené a zdravé pochoutky, je proto nutné dodržovat správný postup, aby plody neztratily cenné vitamíny. Cuketu a lilek nejdříve nakrájíme na kolečka o průměru zhruba 1 cm, vykrojená kolečka poté potřeme přiměřeným množstvím soli z obou stran. Takto připravenou zeleninu necháme tzv. vypotit zhruba 30 minut. Zelenina nejen pustí přebytečnou vodu, ale i hořkost, je proto nezbytné zeleninu po „vypocení“ osušit ubrouskem.
Jak zeleninu grilovat?
Připravenou zeleninu na gril můžeme libovolně dochutit, doporučuji například plátky pokapat olivovým olejem, zelenina tak dostane výraznější chuť. Plátky můžeme i různě okořenit, pozor však na přílišné množství soli, která v nepřiměřeném množství zeleninu vysušuje. Pokud chcete zeleninu na grilování naložit do marinády, je nutné, aby zelenina v připravované směsi byla alespoň 24 hodin. Samotná doba grilování se může u různých grilů lišit, v zásadě však platí, že grilování by mělo být rychlé, aby zelenina nepřišla o důležité minerální látky a stopové prvky. Obecně platí, že cuketu i lilek grilujeme zhruba 7-12 minut.
Jak vybrat maso na gril? Článek najdete zde.
Odpovídá: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.