Francouzské chinois
Máslové koláče jsou jednoduše perfektní. Tento recept nám poslala paní Veronika Havlová a my moc děkujeme. Chuť a vůně pravé Francie se nám linula celou redakcí. My jsme totiž neváhali a ihned jsme vyzkoušeli. Od té doby je u nás chinois vždy, když má přijít speciální návštěva.
100 ml mléka
90g změklého másla
2 vejce
50 g cukru krupice
300g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetky soli
½ kostky droždí (21g)
na krém budete potřebovat
300 ml mléka
2 žloutky
100 g cukru krupice
40 g hladké mouky
+ rozinky a rum
+ 2 bílky
+ 2 lžíce moučkového cukru a lžíce vody
Postup: Z teplého mléka, lžičky cukru a droždí udělejte kvásek a nechte ho vzejít. Poté smíchejte zbylé ingredience s kváskem a nechte na teplém místě kynout.
Zatímco bude těsto kynout, udělejte krém. Přiveďte mléko k varu. Vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte mouku a opět šlehejte. Za stálého míchání postupně přidávejte horké mléko. Poté dejte směs opět vařit. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.
Z vykynutého těsta odkrojte třetinu, vyválejte a vložte na dno dortové formy (do dna formy sepněte pečící papír).
Zbylé těsto vyválejte a potřete vychladlým krémem. Můžete posypat rozinkami namočenými v rumu. Srolujte a krájejte 3cm kolečka a pokládejte řezem dolů do formy. Lehce vyšlehejte bílky a potřete kolečka. Nechte ještě 30 minut kynout.
Předehřejte troubu na 180°C. Pečte 10 minut a poté snižte teplotu na 170°C a pečte asi 20 až 25 minut.
Vyšlehejte 2 lžíce moučkového cukru se lžící vody a touto pastou potřete chinois po vyjmutí z trouby.
A protože se chystáme na návštěvu, raději jsem upekla dva menší. Jeden pro nás a jeden jako present 🙂
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.