Fotorecept: zeleninové lasagne
Kdo by nemiloval lasagne. Křupavé a uvnitř plné chutí. Navíc je lze vrstvit z tolika surovin, že se vám rozhodně nepřejí. Možná také tápete, zda použít těstovinové pláty syrové nebo předvařené a jak udělat bešamel, který je bezvadně dochucený a té správné konzistence? Právě to se dozvíte v dnešním článku.
Pro 4-6 osob budete potřebovat
Na bešamel
50 gr másla (asi 3 lžíce)
3 lžíce mouky
750 ml mléka
sůl, pepř
2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z ½ citronu (v bio kvalitě)
Na zeleninové ragú budete potřebovat
½ většího lilku nebo cukety
¼ brokolice nebo květáku
10-12 ks růžičkové kapusty
konzervu sterilovaných rajčat
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř, cukr
olivový olej
Dále budete potřebovat
oříšek másla na vymazání pekáčku
plátkový sýr (asi 100 gr) na zapečení
Fotopostup:
1. Troubu předehřejte na 180°C . Nejprve si omyjeme zeleninu. Nakrájíme lilek na plátky, které ještě překrojíme. Růžičkovou kapustu rozkrojíme na čtvrtiny. Brokolici rozdělíme na menší růžičky. Nasekáme cibuli a česnek nakrájíme na kolečka nebo rozplácneme nožem.
2. Na malém množství olivového oleje zprudka opečeme cibuli s česnekem, přidáme lilek a kapustu. Opékáme asi minutu a přidáme konzervu rajčat. Osolíme, opepříme a podle chuti můžeme přidat i cukr. Ke konci vaření přidáme brokolici. Ta by měla podobně jako kapusta zůstat spíše tvrdá.
3. Mezi tím si nachystáme bešamel. Do rozpuštěného másla přidáme mouku a pomalu necháme zezlátnout. Zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy a mícháme nejlépe metličkou do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou (množství asi 1 lžička) a muškátovým oříškem (toho opravdu jen na špičku nože). Vaříme na mírném ohni asi 10-15 min (do požadovaného zhoustnutí).
4. Pekáček vymažte máslem o pokojové teplotě. Nyní přichází ta nejzábavnější část-vrstvení. Vždy začínáme a končíme bešamelem. Pak následují lasagne, ragú, pokud chcete sýr, bešamel, lasagne, ragú…
5. Pečeme asi 25 min na 180°C. Povrch poklademe zbytkem sýra a zapékáme dalších 10-15 min při teplotě 220°C.
Náš tip: Lasagne jsou báječné jídlo. Neváhejte jich udělat plný pekáč a zbytek nechte vychladnout a zamražte klidně nakrájené na jednotlivé porce.
Komentáře k článku
janča 2.12.2015 (17:23)
Co je prosim v receptu za platkovy syr? Na http://www.lasagne.cz jsem našla, ze pouziva platkova gouda nebo emental. Jaky syr je zde?
Dekuju.
Redakce 11.12.2015 (14:10)
Dobrý den, krájený ementál, ale jistě bude vhodná i gouda nebo eidam.