Fotorecept na pečený čaj
Pečený čaj je v podstatě zavařenina, která je vhodná k zalití horkou vodou. Vznikne tak báječný ovocný domácí čaj, který se bude při chladných večerech opravdu hodit. Náš recept je navíc bez zbytečných konzervantů a sladidel. Nápoj je vhodný i pro děti, protože se alkohol z přidaného rumu teplem vypaří. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Použít můžete jakékoliv ovoce, klidně i mražené nebo konzervované. V létě si zamražte sáček rybízu nebo třeba malin, borůvek, jahod a meruněk. Na podzim pak využijte švestky, jablka a hrušky. Jak tedy na to?
Na 1 dávku (asi 4 menší skleničky) budete potřebovat
2 kg ovoce více druhů (my použili po půl kile rybízu, meruněk, jablek a hrušek)
0,5-1 kg cukru krupice (podle toho, jak moc chcete čaj sladký)
½ citronu i s kůrou (v bio kvalitě)
200 ml rumu
1/4 lžičky mleté skořice
4 hřebíčky (podle chuti můžete přidat i kardamom, badyán, vanilkový lusk)
Fotopostup:
1. Ovoce očistíme, omyjeme a necháme osušit. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Všechno ovoce nakrájíme na menší kousky. Citron omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo větší kousky. Ovoce odvážíme a dáme do plechu. Přidáme cukr, koření a rum.
2. V předehřáté troubě pečeme 15 min při 220°C, dobře promícháme, troubu ztlumíme na 180°C a při občasném míchání pečeme, dokud ovoce nepustí šťávu. To bude trvat asi 30 minut.
3. Horkou směs plníme do čistých a suchých sklenic. Pokud jste je zrovna vytáhli horké z myčky, tím lépe. Skleničky dobře uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Pokud děláte čaje tolik, že ho nestihnete v dohledné době spotřebovat, doporučujeme ještě sterilovat asi 20 minut při teplotě 80°C nebo dejte dobře uzavřené skleničky do myčky a zapněte na program na 70°C.
Příprava pečeného čaje
Asi 1 polévkovou lžíci směsi dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Pochutnáte si nejen na báječné tekutině, ale také na kompotovaném ovoci. Ne nadarmo je pečený čaj také pochutinou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.