Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Fotorecept na pečený čaj

Lis 1501 Autor: Redakce

peceny cajPečený čaj je v podstatě zavařenina, která je vhodná k zalití horkou vodou. Vznikne tak báječný ovocný domácí čaj, který se bude při chladných večerech opravdu hodit. Náš recept je navíc bez zbytečných konzervantů a sladidel. Nápoj je vhodný i pro děti, protože se alkohol z přidaného rumu teplem vypaří. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Použít můžete jakékoliv ovoce, klidně i mražené nebo konzervované. V létě si zamražte sáček rybízu nebo třeba malin, borůvek, jahod a meruněk. Na podzim pak využijte švestky, jablka a hrušky. Jak tedy na to?

Na 1 dávku (asi 4 menší skleničky) budete potřebovat

2 kg ovoce více druhů (my použili po půl kile rybízu, meruněk, jablek a hrušek)
0,5-1 kg cukru krupice (podle toho, jak moc chcete čaj sladký)          
½ citronu i s kůrou (v bio kvalitě)
200 ml rumu
1/4 lžičky mleté skořice
4 hřebíčky (podle chuti můžete přidat i kardamom, badyán, vanilkový lusk)

Fotopostup:

1. Ovoce očistíme, omyjeme a necháme osušit. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Všechno ovoce nakrájíme na menší kousky. Citron omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo větší kousky. Ovoce odvážíme a dáme do plechu. Přidáme cukr, koření a rum.

peceny caj nakrajene ovoce

2. V předehřáté troubě pečeme 15 min při 220°C, dobře promícháme, troubu ztlumíme na 180°C a při občasném míchání pečeme, dokud ovoce nepustí šťávu. To bude trvat asi 30 minut.

peceny caj

3. Horkou směs plníme do čistých a suchých sklenic. Pokud jste je zrovna vytáhli horké z myčky, tím lépe. Skleničky dobře uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.

peceny caj

Pokud děláte čaje tolik, že ho nestihnete v dohledné době spotřebovat, doporučujeme ještě sterilovat asi 20 minut při teplotě 80°C nebo dejte dobře uzavřené skleničky do myčky a zapněte na program na 70°C.

peceny caj

Příprava pečeného čaje

Asi 1 polévkovou lžíci směsi dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Pochutnáte si nejen na báječné tekutině, ale také na kompotovaném ovoci. Ne nadarmo je pečený čaj také pochutinou.

peceny caj

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist