Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Fotorecept na nejlepší domácí kečup

Srp 1529 Autor: Redakce

Děti ho milují, mnozí dospělí s ním dochucují spoustu pokrmů. Řeč je o kečupu. Ten kupovaný ovšem mohl vidět rajská jablíčka jen z rychlíku. My přinášíme recept na kečup bez sladidel, konzervantů a barviv. Stejně je krásně červený a chutí se mu ty kupované nemohou vůbec rovnat. Rajčata jako taková neobsahují potřebné množství pektinu, který je nutný pro zhoustnutí produktu. Právě proto přidáváme jablíčka. Zdaleka nejlepší jsou letní, které mají sezónu právě nyní, kdy je nadúroda rajčátek.

recept na domaci kecupVýroba domácího kečupu je snazší, než byste možná mysleli. V sezóně jsou navíc rajčata červená, šťavnatá, překypují chutí a je jen na vás, zda si tuhle chuť a vůni uchováte i na zimu. Podle našeho fotopostupu zvládne v pěti jednoduchých krocích domácí kečup opravdu každý! Pokud kečup chcete použít jako sugo na domácí pizzu, pak ho udělejte opravdu hustý. Při vaření přidejte stružky z celého česneku a před konce vaření také sáček sušeného oregana. Podle chuti můžete přidat také chilli papričku. Místo klasické sladké mleté papriky lze také samozřejmě použít paprika čerstvá.

Budete potřebovat:

2 kg rajčat
¼ kg jablek (3 menší)
¼ kg cibule (2 ks)
1 lžíci soli
150gr cukru krupice
125 ml octa
1 lžíci mleté sladké papriky
5 hřebíčků
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
5 bobkových listů
1 celou skořici

Jak na to?

1. Jablka omyjte, zbavte jadřinců (loupat nemusíte) a nakrájejte na menší kostky. Rajčata omyjte, rozpulte. Cibuli nakrájíme na osminky.

kecup suroviny

2. Vše dejte do nepřilnavého hrnce spolu s octem, solí a kořením. Pozor! Cukr se přidává až později. Za občasného promíchání vaříme pod pokličkou asi hodinu.

kecup v hrnci

3. Přidejte cukr a vařte bez pokličky do požadované hustoty. Směs nezapomeňte občas promíchat. Trvá to asi 30 minut. Vyjmeme koření. Pokud máte ponorný mixér, směs rozmixujte přímo v hrnci. Pokud chcete použít food processor, nechte směs mírně vychladnout a pak mixujte. Pokud v kečupu nechcete semínka z rajčat, přeceďte směs přes cedník.

kecup mixovani

4. Kečup nalijte do čistých a suchých skleniček. Dobře utáhněte víčko a sterilujte v myčce na program 70 stupňů nebo podobně jako okurky v zavařovacím hrnci na 80 stupňů po dobu 20 minut.

kecup nalevani do sklenic

5. Sklenice popište a můžete je ozdobit kusem látky.

kecup

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist