Extra čokoládový kefírový dort
Čokoládové dorty se všeobecně těší velké oblibě. Ne každého ale osloví klasický nadýchaný, poněkud dusivý piškot. Zkuste náš dnešní recept, díky kterému zjistíte, že lze udělat slavnostní čokoládový dort jednodušeji, než jste mysleli. Dort je díky kefíru neuvěřitelně vláčný, vlhký a žádnou chuťovou buňku nenechá v klidu. Naplnit ho navíc můžete různými krémy. Leckdo ale z názvu dnešního receptu vytušil, že i krém volíme čokoládový.
Na korpus o průměru 24 cm budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 350 g třtinového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 30g kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 500ml kefíru
- 100ml oleje
- 2 vejce velikosti M
Na krém budete potřebovat:
- 600 ml plnotučného mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 125 g másla
- 4-6 lžic moučkového cukru
Postup:
Minimálně 2 hodiny předem vyndáme všechny chlazené suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřeme na 180 °C. Mouku, kakao, sůl a jedlou sodu prosejeme do větší mísy (ve které budeme šlehat), přidáme cukry a promícháme.
Do misky nalejeme kefír o pokojové teplotě, přidáme vejce a rozkvrdláme, přidáme olej a zamícháme. Tekutou směs přilijeme k té sypké a dobře prošleháme. Vznikne tekutější, krásně hladké a lesklé těsto, které vlijeme do pečícím papírem vystlané dortové formy o průměru 24 cm.
V předehřáté troubě na 180 °C pečeme asi 40 minut, dokud se těsto nelepí na špejli. Upečený korpus dáme chladnout na mřížku a mezi tím si nachystáme krém.
Pudink z 600 ml mléka uvařte dle postupu na sáčku. Při občasném míchání nechte zcela vychladnout.
Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte se čtyřmi lžícemi cukru do pěny. Po lžících přidávejte vychladlý pudink a vždy dobře prošlehejte. Pokud se vám zdá krém málo sladký, přislaďte ho a opět prošlehejte.
Pokud se vám dort vypoukl, seřízněte ho do roviny. Vršek rozdrobte zvlášť do misky. Korpus prokrojte, namažte krémem. Aby byl rovnoměrně, můžete využít zdobicí pytlík. Krém navršte i nahoru a poházejte rozdrobenými kousky z „vypoukliny“. Tím nám vznikne jakoby další patro i bez dalšího prokrojení.
Dejte minimálně 2 hodiny vychladit a podávejte.
Náš tip: Na krém se nám nejvíce osvědčil Dr. Oetker Premium Puding Hořká čokoláda 52g.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.