Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Dýňový kompot s kandovanou pomerančovou kůrou

dlabani dyneKdyby se mě někdo zeptal, která potravina je podle mě pro podzim typická, určitě bych mu odpověděla, že jsou to dýně, ale nebylo tomu tak vždycky. Dříve by má odpověď nejspíše zněla: „jablka“ v posledních letech se však na podzim s dýněmi setkávám tak často, že pro mě už k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Jakmile přijde podzim, narážím na ně snad na každém rohu. Jsou jich plné obchody, zahrady i domy sousedů a ano, i já si jimi zdobím svoje bydlení. Každý rok si ráda dlabu dýňového strašáka a večer v něm rozsvěcím svíčku. Zbytky z dýně je mi líto vyhodit a tak se snažím zužitkovat vše, co jde. Semínka suším a nechávám je na případnou budoucí tvorbu různých dekorací. Ze šťavnaté dřeně, kterou jsem vydlabala, dělám dýňovou polévku a z vyřezaných kusů dýňový kompot.

S příchodem podzimu se dýňová polévka stává snad nejčastějším tématem rozhovorů. Snad každý ji dělá a každý má ten svůj nejoblíbenější recept. Ano i já takový mám, dnes vám ho však neprozradím. Díky četnosti diskuzí kolem dýňové polévky jsem se rozhodla připravit pro Vás trochu něco jiného, a to dýňový kompot s kandovanou pomerančovou kůrou.

kandovane pomerance

Vím, že ne každý je příznivcem dýňových kompotů a ani já jsem mu dříve moc neholdovala. Před časem jsem si však našla zajímavý recept, který mě oslovil přidanou kandovanou pomerančovou kůrou. Věnovala jsem mu pár zkoušek a doladila si ho k obrazu svému. Právě díky času, který jsem vařením dobrého dýňového kompotu strávila, jsem přesvědčila i opravdové odpůrce této pochutiny, že i dýňový kompot může být dobrý.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 kg očištěné dýně,
  • 3 pomeranče,
  • 750 ml vody,
  • 100 ml octa,
  • 250 g cukru krystal,
  • 50 g práškového cukru,
  • 2 sáčky vanilinového cukru,
  • 2 kousky celé skořice.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Dýni pečlivě omyjeme od veškerých nečistot a nožem odřežeme vrchní slupku. Poté dýni nakrájíme na malé kostičky a vložíme je do hrnce pro naložení. Kostičky zalijeme vodou tak, aby byly rovnoměrně ponořené, přidáme ocet, promícháme a necháme do druhého dne uležet.

nakladani dynoveho kompotu

Druhý den dýni scedíme a nálev, který nám zůstal v hrnci a přivedeme k varu. Přidáme do něj cukr krystal, vanilinový cukr, skořici a necháme všechny ingredience hezky prolnout. Poté přidáme naložené kostičky dýně a vaříme je, dokud hezky nezměknou.

Mezitím co se nám vaří dýňové kostky, si připravíme kandovanou kůru z pomerančů. Pokud nemáte bio pomeranče, musíte kůru pečlivě vydrbat kartáčkem, abyste se zbavili veškerých škodlivin. Očištěné pomeranč oloupeme a zbavíme je bílé dužiny, to samé provedeme i s pomerančovou kůrou. Bílá dužina by kompotu dodala nahořklou chuť, proto je potřeba tento proces dělat velmi poctivě. Z kůry můžete vykrájet různé tvary nebo ji jen jednoduše nakrájejte na úzké plátky. Připravenou kůru nasypeme do kastrolku a spolu s 50 ml vody a 50g cukru kandujeme asi 20 minut, dokud kůra pěkně nezesklovatí. Poté ji spolu s nakrájeným pomerančem přidáme do hrnce k již změklým dýňovým kostkám a necháme vše ještě chvíli povařit. Nakonec kompot nalijte do připravených sklenic a sterilizujte při 80 °C 15 minut.

dynovy kompot

Do skleniček můžete dát i malé kousky skořice na ozdobu. Použijte skořici, se kterou jste směs vařili. Tato skořice nebude už tolik aromatická a nebude tak v kompotu na škodu. Skořice sice ve skleničkách vypadá hezky, ale i zde platí pravidlo: „Méně je vždy více.“

Dýňový kompot není mezi lidmi moc oblíbený, i přesto však věřím, že po ochutnání tohoto moderně pojatého receptu si ho oblíbíte stejně tak jako já a stane se jednou z Vašich oblíbených podzimních dobrot. dynovy kompot

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist