Domácí vafle – ideální snídaně či svačinka pro vaše nejbližší
Zkoušeli jste někdy překvapit svoje blízké lahodnými domácími vaflemi? Že ne a chodíte na ně jen do cukrárny? Velká chyba! Chuťově perfektní vafle můžete totiž připravit i doma – a záleží jen na vaší rodině, zda dá přednost sladké či slané variantě. Navíc můžete do přípravy zapojit i děti – uvidíte, že v nich získáte skvělé a šikovné pomocníky!
Belgické vafle – klasika, která neomrzí
Co zbožňují Belgičané kromě silného piva, čokoládových pralinek a hranolek s poctivou majonézou? No přece svoje vafle! Jejich nezaměnitelnou vůni zaznamenáte skoro v každém belgickém městě. Prodávají se v cukrárnách, kavárnách i bistrech, ale koupit si je můžete i v pojízdném stánku na ulici či v parku. Jejich chuti a vůni se prostě nedá odolat – podlehne jim prostě každý! Recepty na tuhle dobrotu se v rodinách dědí a tajemství receptury na těsto se mnohdy střeží jako rodinné tajemství.
Vafle se tu dělí na dva druhy – bruselské a lutyšské. Těsto bruselských vaflí připravovaných ve vaflovači je řidší a je kynuté. Výsledkem je lehká nadýchaná vafle s křupavými velkými kapsami. Většinou se podávají posypané cukrem a bohatě ozdobené dalšími ingrediencemi jako je čokoláda, šlehačka či ovoce.
Těsto lutyšských vaflí je hutnější a sladší – mnohdy se do nich přidává víc vajec kvůli zvýraznění barvy a vepřové sádlo, které jim dodá skvělý lesk. Skořice pak dodá sladkou a neodolatelnou vůni. Nejlepší jsou vlažné a zasytí opravdu dokonale.
Pokud je chcete doma zkusit a zapojit do přípravy i své malé pomocníky, jistě se jim bude líbit, že mohou připravit sladkou pochoutku ve vaflovači – srdci nebo vytvořit ze sladkého těsta jiný zajímavý tvar.
Ochutnejte belgické vafle z Bruselu!
Příprava této skvělé pochoutky je poměrně jednoduchá. Budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 15 g droždí (1/2 balení instantního droždí)
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
- 650 ml vlažného mléka
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 250 g rozpuštěného másla
- 3-4 bílky
Teď už stačí si uvázat kuchyňskou zástěru a začít!
1. Droždí a cukr rozpusťte ve vlažném mléce. Přidejte mouku, sůl, vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Vznikne hladké těsto, které necháte kynout cca 20-30 minut. V mezičase si rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.
2. Jakmile vám těsto vykynulo, zapněte vaflovač, aby byl dostatečně rozehřátý. Do těsta vmíchejte máslo. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a i ten do těsta velmi opatrně vmíchejte. Povrch vaflovače potřete tukem na smažení nebo využijte tuk ve spreji.
3. Na rozehřátou plotýnku vaflovače vlijte dostatek těsta a pečte dozlatova. Záleží na výkonu vaflovače, za jak dlouho bude vafle hotová – většinou tak za cca 3-5 minut.
4. Vafli ozdobte podle své chuti – ovocem, šlehačkou či čokoládovou polevou.
Dobrou chuť!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.