Domácí rajčatová omáčka (sugo)
V sezóně rajčat jich co nejvíce zkuste zkonzumovat v čerstvé podobě. Pokud jich ale máte tolik, že je potřeba je zpracovat na horší časy, určitě zkuste výtečnou domácí rajčatovou omáčku. Využít ji můžete na špagety, ale také třeba jako základ domácí pizzy. Díky jablkům je směs krásně tuhá (díky přírodnímu pektinu) a jemně nasládlá. Domácí rajčatová omáčka bez konzervantů a přidaného cukru je jednoduše bezkonkurenční a velmi jednoduchá na přípravu. Nebudete litovat!
Budete potřebovat:
- 2 kg zralých rajčata
- 1 větší cibuli
- 4 stroužky česneku
- směs italských bylinek (oregano, bazalku, tymián)
- 2 středně velká jablka
- 2 lžičky soli, pepř
- olej na smažení
Postup:
Cibuli nakrájejte na větší kostičky a nechte zesklovatět na malém množství rostlinného oleje (nejlepší je olivový). Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy, jablka omyjte, zbavte jadřinců a také nakrájejte. Vše dejte na téměř hotovou cibuli a míchejte, dokud rajská jablíčka nepustí šťávu.
Pak přiklopte a nechte dusit na mírném plameni. Směs nezapomeňte sem tam promíchat. Když jsou suroviny poloměkké, přidejte sůl a pepř (pokud nemáte dostatečně sladká jablka nebo máte rádi více sladkou omáčku, přidejte klidně i 1-2 lžičky třtinového cukru). Před koncem varu pak přidejte česnek nakrájený na plátky a bylinky (klidně i se snítkami).
Směs nechte mírně vychladnout, ochutnejte a v případě potřeby přisolte, přidejte pepř nebo další bylinky. Rozmixujte.
Díky mixování nemusíte vyndávat tvrdé slupky. Sugem plňte čisté suché sklenice. Po uzavření zavařujte 20 minut při 80 stupních. Určitě ale postačí sterilizace v myčce na program 70 stupňů.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.