Domácí krtkův dort
Krtkův dort známe z televizní reklamy. Sypká směs na přípravu tohoto dortu ale není levnou záležitostí a spoustu ingrediencí musíte ještě dokoupit. Právě proto jsme se rozhodli, podělit se s vámi o odzkoušený recept na domácího krtka. Tento dort můžete upéci na plechu a podávat jako řezy, nebo ho vytvarovat do krtičiny, kterou krájíte jako dort.
Na domácí krtkův (banánový) dort budete potřebovat:
krém
½ čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 šlehačky (min. 33% tuku)
želatinový ztužovač
20 g moučkového cukru
1 hodně zralý banán
3 banány podélně rozříznuté
těsto
1/2 prášku do pečiva
1/3hrnku oleje (100 ml)
2 střední vejce
2 práškové čokoládové pudinky (sáček 40g)
80 g cukru moučka
Jako první si nachystáme těsto. Smícháme sypké suroviny, tedy 80 g cukru, oba pudinky a prášek do pečiva (bude stačit ½ balíčku). Pak přidáme olej a celá vejce. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný malý plech nebo použijeme dortovou formu o průměru 26 cm (nám se místo vymazání osvědčila silikonová podložka). Pečeme asi 35 minut na 180 °C. Během pečení si nachystáme krém.
Do téměř vyšlehaných šlehaček všleháme želatinový ztužovač, přidáme 20 g moučkového cukru, rozdrcený banán a nastrouhanou čokoládu.
Krém dáme odpočinout do ledničky, než nám vychladne upečený korpus. Z korpusu seřízneme asi 1 cm vrchní vrstvy a v misce rozdrobíme (použít můžeme i odkrojené nevzhledné kraje). Na korpus poklademe podélně rozkrojené banány, navršíme krém a poházíme drobky.
Naše tipy: Pokud neradi používáte želatinový ztužovač, můžete použít 2 balíčky klasického, práškového. Velmi dobré je také použít ½ balíčku vanilkového pudinku bez vaření (Olé). Ten postupně za stálého šlehání vsypáváte do téměř vyšlehaných šlehaček. Místo moučkového cukru do krému s úspěchem použijete 3 balíčky vanilkového cukru, a pokud nechcete, nedávejte do krému čokoládu, dort je výborný i bez ní.
Máte velkou rodinu? Na klasický plech použijte dvojnásobné množství surovin. Dort v lednici vydrží i 3 dny, ale do té doby se po něm většinou zapráší.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.