Domácí dort potažený marcipánovou hmotou
Receptů na domácí dobroty jsme vám přinesli nespočet. Občas je ale příležitost natolik výjimečná, že se sluší a patří připravit dort, který skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Korpus můžete použít váš osvědčený, to samé platí o krému. Nebojte se ale a dort potáhněte falešným marcipánem. Ten buď kupte v cukrárně (1 kg hmoty na 2 dorty cca za 180 Kč), nebo si ho vyrobte podle námi odzkoušeného receptu.
Na korpus budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
3/4 prášku do pečiva
4 vejce
240 g cukru moučky
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
trochu mandlového aroma
Postup: ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru/120g/. V druhé míse ušleháme žloutky se zbytkem cukru. Přidáme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední vmícháme lehce sníh.
Do vymazané formy vlijeme těsto, pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20-25 minut. Korpus ještě teplý vyklopíme, aby se srovnala středová boule, která vyskočí při pečení.
Vychladlý korpus prořízneme a namažeme krémem, který jsme si dle chutí připravili. Klasikou je lehký krém, kdy svaříme 200 ml mléka s 2 lžícemi hladké mouky /do kaše/. Necháme vychladnout. Mezitím si utřeme máslo s cukrem pudrem a postupně přidáváme kaši. Pro hnědou variantu použijte 2 lžíce kakaa. Dort natřeme i svrchu a dáme tak na 2 hodiny (nebo přes noc) zatuhnout do lednice.
Mezitím si vyválíme potahovací hmotu. Barevnosti se meze nekladou. Obarvit lze klasickým sypkým potravinářským barvivem. Hmotu si buď vyrobíme, nebo koupíme v cukrárně.
Potahovací hmota na dort-budete potřebovat
200 g moučkového cukru
200 sušeného polotučného mléka
3 zarovnané lžíce pšeničného nebo kukuřičného sirupu
½ lahvičky mandlového aroma
trošku vody
Výroba potahovací hmoty s dokonalou chutí marcipánu chce trochu cviku. Lepivou hmotu můžete zpracovat buď na vále, nebo elektrickým šlehačem a metlami na hnětení těsta. Po zpracování dobarvíme nejlépe gelovými barvami. Těmi ale lze malovat i na již potažený dort.
Dort hmotou potáhneme, vyhladíme vzduchové bubliny a zdobíme dle libosti. Dáme opět zatuhnout do lednice a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.