Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Co dělat s dýní v kuchyni?

Říj 1628 Autor: Redakce

Pomalu ale jistě se nám blíží známý americký svátek Halloween. Tento svátek má svůj původ v Irsku a již od této doby připadá na 31. října. Jde tedy o jeden den před křesťanským svátkem Všech svatých. V Americe se děti oblékají do hrůzu nahánějících a chodí od domu k domu koledovat. To se ale v naší zemi moc nedodržuje, ale mezi další typické znaky pro Halloween je vyřezávaná dýně a tu již můžete spatřit i za okny vašich sousedů. Pokud chcete dětem udělat radost, připravte jim vyřezávanou dýni. Víte ale, že to není její jediné využití? Z dýně se totiž dá udělat spousta zajímavých a pro tělo prospěšných pokrmů. Uvidíte sami, že poté co si pár z nich dnes představíme, dýně půjdete koupit hned dvě.

halooween vyrezavana dyne

Proč je dýně tak skvělá?

Dýně obsahuje méně než 20kcal na 100g! Držíte dietu? Díky tomu by dýně rozhodně měla patřit na váš jídelníček! Pokud si ji dáte po sportovním výkonu, díky velkému obsahu draslíku vám dodá mnohem více energie než proslulý banán! Dále také obsahuje vysoký podíl vody a vlákniny.
Trpíte nedostatkem vitamínu A? Dýně opět pomůže. Uvařte si denně šálek dýně. Jeden zázračný šálek vám dokáže dodat až 200% doporučeného denního množství tohoto vitamínu. Mimo to z dýně můžete také čerpat vitamin C, D, E, vápník, hořčík ale i železo a proteiny. No, není dýně přímo vitamínovou bombou?

Druhy dýní

HokkaidoAby to nebylo zase tak jednoduché, samozřejmě ani dýně není jen jeden druh. Dobrou zprávou však je, že všechny dýně jsou jedlé a to dokonce i ty okrasné. S těmi bývá ale mnohem více práce, pokud tedy kupujete dýni a již předem víte, že ji budete konzumovat, vybírejte raději z následujících druhů: dýně Hokkaido: tento druh dýně je u nás asi nejznámější. Jednou z jejich výhod je to, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat a to je bezesporu velká úspora času. Dále rozeznáváme dýni špagetovou, máslovou či žaludovou. Druhů je samozřejmě více než jsme vyjmenovali, ale tyto druhy jsou nejčastější, čili se s nimi setkáte s největší pravděpodobností.

Dýně naslano nebo nasladko?

dyne v kuchyni

Ptáte se, který způsob úpravy je lepší? Tak v tomto případě bude záležet jen na vašich chutích. Dýně se dá totiž připravit výborně oběma způsoby. Budete tedy muset vyzkoušet, co potěší právě vaše chuťové buňky.
Pokud však potřebujete připravit k obědu či večeři nějaké rychlé jídlo, troufáme si říct, že nejrychlejší způsob úpravy je pečená dýně se zeleninou a česnekem. Je to opravdu velice snadné a rychlé, dýni a ostatní zeleninu (například řepu, celer či brambory) nakrájíme a dáme na plech spolu s celými neloupanými stroužky česneku. Poté jen vložíme do trouby a upečeme.
Naopak mezi jednoduché recepty, kde si můžeme dýni vychutnat ve sladké podobě je třeba dýňová buchta.

Semínka nevyhazujte!

dynova seminkaZdají se vám semínka na dýních přebytečným odpadem a proto byste je nejraději vyhodili? Tak to rozhodně nedělejte! I v nich totiž naleznete nespočet skvělých a prospěšných látek. Proto je asi 10 minut povařte, poté je osušíme, smícháme s oblíbeným kořením a olejem a dáme asi na 45 minut do trouby, kde se nám při 120°C krásně do zlatohněda upečou. Na takto upravených semínkách si můžete pochutnávat doslova jen tak, nebo jejich pomocí dozdobit například dýňovou polévku, která vás v těchto podzimních dnech skvěle zahřeje! Semínka ale můžete v troubě také jednoduše usušit a vytvořit z nich tak dokonalou pochoutku třeba k vínu. Semínka dejte na plech a sušte v troubě při teplotě 200°C přibližně jednu hodinu. Občas je promíchejte. Po jejich uschnutí vyndejte z trouby a nechte ochladnout. Pochoutku máte hotovou!

Závěrem recept na dýňovou polévku

V hrnci si nejprve rozpusťte máslo a na něm nechte zpěnit cibulku a česnek. Poté přidejte dýni, kterou budete 5 minut opékat. Přidejte mrkev, kari koření, cukr, vše osmahněte a následně zalijte vývarem. Směs přivedeme k varu a povaříme asi 15 minut. Po 15 minutách přidáme smetanu, ochutíme a necháme přejít varem. Následně dáme pryč z ohně a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku budeme podávat s opraženými semínky, chilli kořením a jemně zakápnutou dýňovým olejem. Dobrou Chuť!

hokkaido dynova polevka

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist