Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Chocolate cloud cake podle Nigelly Lawson

Bře 1620 Autor: Redakce

Nigella Lawson-podle některých královna britské kuchyně vydává několik kuchařek také u nás. My jsme se inspirovali velmi oblíbeným dezertem, který je tak lehounký, jak už sám název napovídá. Obláčkově jemná čokoláda se smetanovým krémem, to je neodolatelná kombinace pro všechny, kteří milují sladké. Tak pro jednou na dietu zapomeňte a nechte se unést neuvěřitelně dobrým dortem!

Na korpus budete potřebovatChocolate cloud cake

250 gr kvalitní hořké čokolády (minimálně 70% kakaa)
½ másla
175 gr krupicového cukru
6 vajec
2 lžíce likéru Amaretto
špetku soli

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Menší dortovou formu vymažeme a vysypeme nebo dno vyložíme pečícím papírem.

Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme za občasného zamíchání trochu vychladnout.

Ze čtyř bílků vyšleháme spolu se špetkou soli tuhý sníh. Čtyři žloutky a dvě celá vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny.

Postupně zašleháme k žloutkům likér a mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem. Bílkový sníh opatrně ručně zamícháme do čokoládové směsi.

Chocolate cloud cake

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 45 až 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nevyroste a na povrchu lehce nepopraská. Během chladnutí se korpus trochu propadne a ještě více popraská. Právě do vzniklé propadliny pak navršíme krém.

KrémChocolate cloud cake

400 ml smetany ke šlehání (min 33% tuku)
250 gr Mascarpone
40 gr moučkového cukru
1 lžíce likéru Amaretto
1 lžička kakaa na dozdobení

Postup:

V prvé řadě si musíme uvědomit, že musíme použít řádně vychlazenou šlehačku i Mascarpone. Do téměř vyšlehané šlehačky přidáme Mascarpone, likér a cukr a vyšleháme na hladký krém.

Krém navršíme na vychladlý korpus a přes sítko jej poprášíme kakaem. Můžeme ihned podávat, ale pokud použijete šlehačku s vyšším obsahem tuku, zůstane nadýchaný i dva dny. My ale ručíme za to, že tak dlouho vám určitě nevydrží.

Náš tip: Nemáte rádi šlehačkové krémy? Udělejte dort bez krému, bude báječný i tak. Popraskaný povrch navodí atmosféru neformálnosti, ale po ochutnání bude výjimečnost situace naprosto jasná.

Chocolate cloud cake

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist