Celozrnný fitness švestkový koláč
Fitness recepty jsou doslova fenoménem dnešní doby. Spousta lidí už si vybírá i dezert k odpolední kávě, který by alespoň částečně neměl odporovat zásadám zdravé výživy. I zapřísáhlí klasikové si ale pochutnají na bezvadné kombinaci tvarohu, švestek a voňavé skořice. Tento recept na koláč je pro formu o průměru 24 cm.
- 100 g másla (nevyndávejte ho předem z lednice)
- 100 g hladké mouky
- 100g hladké celozrnné mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíci sladké smetany
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku soli
Na náplň budete potřebovat
- asi ¾ kg švestek (omyté, rozpůlené, zbavené pecek)
- 250 g tvarohu v pozlátku
- 2 vejce
- 70 g třtinového cukru
Na drobenku budete potřebovat
- 4 lžíce pšeničné celozrnné mouky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1/4 másla o pokojové teplotě
- 1-2 lžičky mleté skořice
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a začneme těstem tak, že si smícháme všechny sypké ingredience a přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, smetanu. Vypracujeme těsto, ale pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z hutného těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.
Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme špejlí, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž, aby se během pečení neodfouklo od formy. Pokud nemáte speciální pekařské kuličky, můžete s úspěchem použít třeba fazole.
Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Pak necháme chladnout a mezitím si nachystáme náplň.
Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejci. motu navršíme na korpus a poklademe na ní švestky řezem nahoru.
Drobenku vyrobíme smícháním sypkých surovin a prohnětením s povoleným máslem. Drobenkou posypeme koláč a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.