Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Celozrnný fitness švestkový koláč

Říj 1501 Autor: Redakce

Fitness recepty jsou doslova fenoménem dnešní doby. Spousta lidí už si vybírá i dezert k odpolední kávě, který by alespoň částečně neměl odporovat zásadám zdravé výživy. I zapřísáhlí klasikové si ale pochutnají na bezvadné kombinaci tvarohu, švestek a voňavé skořice. Tento recept na koláč je pro formu o průměru 24 cm.

Na těsto budete potřebovatsvestkovy kolac

  • 100 g másla (nevyndávejte ho předem z lednice)
  • 100 g hladké mouky
  • 100g hladké celozrnné mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíci sladké smetany
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku soli

Na náplň budete potřebovat

  • asi ¾ kg švestek (omyté, rozpůlené, zbavené pecek)
  • 250 g tvarohu v pozlátku
  • 2 vejce
  • 70 g třtinového cukru

Na drobenku budete potřebovat

  • 4 lžíce pšeničné celozrnné mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 másla o pokojové teplotě
  • 1-2 lžičky mleté skořice

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a začneme těstem tak, že si smícháme všechny sypké ingredience a přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, smetanu. Vypracujeme těsto, ale pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z hutného těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.

Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme špejlí, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž, aby se během pečení neodfouklo od formy. Pokud nemáte speciální pekařské kuličky, můžete s úspěchem použít třeba fazole.

Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Pak necháme chladnout a mezitím si nachystáme náplň.

svestkyŠvestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejci. motu navršíme na korpus a poklademe na ní švestky řezem nahoru.

Drobenku vyrobíme smícháním sypkých surovin a prohnětením s povoleným máslem. Drobenkou posypeme koláč a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist