Budapešťská pomazánka
Pomazánky jsou fenoménem dětství. Ve školkách se na svačinu snad nic jiného než pomazánky s pečivem nepodávalo. V dnešní době šetření se domácí pomazánky opět dostávají do středu zájmu. Z několika surovin totiž nasytíte celou rodinu. Pomazánky se ale hodí i na chlebíčky na různé akce a párty. Překvapte své hosty úžasnou domácí Budapešťskou pomazánkou.
1 malou cibuli
½ kapie na mini kostičky
250 g tvarohu
1/4 másla
2 lžičky sladké mleté papriky
½ lžičky soli (nebo podle chuti)
Cibuli nakrájejte velmi najemno a necháme zpěnit na 1/8 másla. Stejně tak na malé kostičky nakrájíme červenou papriku (kapii) a necháme jen mírně prohřát. Tvaroh utřeme s povoleným máslem, solí a sladkou mletou paprikou, nakonec vmícháme osmahlou cibulku s kapií. Pomazánku podáváme na chlebu či bílém pečivu, se zeleninovou oblohou. Nám se v redakci tato pomazánka osvědčila na jednohubkách.
Náš tip: Pokud spěcháte a snesete čerstvou cibuli, nemusíte ji ani papriku smažit. Velmi dobré je použít místo klasické kuchyňské cibule šalotku nebo bílou cibuli, která nemá tak štiplavé aroma.
Komentáře k článku
Jana klabochova 20.8.2020 (20:04)
Místo tvarohu (který pouští tekutinu) dávám žerve bez příchutí a přidávám papriku sladkou mletou, když seženu žervé paprikové, mám vystaráno. Jinak moje oblíbená pomazanka.
Pierre 31.5.2020 (22:14)
doporučuji první nakrájet najemno cibuli a posolit ji patřičným množstvím soli – zkřehne a zjemní se a není potřeba pak smažit a vmíchat ji jako poslední do už jinak hotové pomazánky. Máslo se dá nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem ale opatrně – pomazánka má pak tendenci řídnout
Dana Novotná 18.9.2018 (22:03)
Moje pomazánka: vanička tučného tvarohu, kelímek mascarpone,jedna cibule, rovná káv.lžička soli, dvě káv.lžičky dijonské hořčice,z jednoho svazku zel.cibulku.
Lucie 7.3.2018 (12:58)
Má Budapešť pomazánka. Všichni chválí a dělám na kila ..
Tvaroh tučný vanička 250g
ty další může být i z alobalu.(když se špatně vymíchá můžou být hrudky znát)
Máslo 15g +/- podle chuti
Kapie sterilizovaná ve sladkokyselém nálevu
Paprika sladká lahůdková, kdo chce přidá pálivou ještě.
Postup: Smícháme tvarohy a vymícháme dohladka.
Rozpustím máslo a v míchám do něj papriku sladkou, pálivou. Zamíchám do tvarohu.
Přidám na proužky nakrájenou kapii a trochu láku z ní přileju k tvarohu.
Lák to dochutí a rozředí hutný tvaroh.
Jarní cibulku dávám na ozdobu na posypání.
Tak ať Vám chutná !