Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Bezinkový likér – koncentrovaná voňavá síla podzimu

Říj 1325 Autor: Renata Petříčková

cerny bez na likerLikér z bezinek patří mezi nejlákavější delikatesy, které si můžeme vyrobit z darů divoké české přírody právě v těchto dnech. Voňavá síla v sobě skrývá nejen léčivé vlastnosti samotných bezinek (před kterými prý máme samou úctou klekat), ale i použitého koření. Taková skořice nebo badyán jsou doslova všeléky.

Navíc výroba není vůbec složitá a provoní vám na jedno odpoledne celou kuchyň.

Pojďme se nejprve podívat na pár zajímavostí o bezu černém, nenechte se odradit a naopak, oceňte nejen léčivou, ale i magickou sílu této obyčejné, leč nesmírně tajuplné rostliny.

  • Bez černý se pro svou typickou vůni lidově nazývá též „smradinky“, ale to spíše pro jejich květy, které po usušení mají zavánět podobně jako kočičí moč.
  • Magicky je spjat s planetou láskou, Venuší
  • Také bůh Pan měl svoji magickou píšťalu vyrobenou právě z duté větve bezinky.
  • Bezinky, které držely na stromech ještě v prosinci, považovali druidové za poslední dar Země a sbíraly je – vyráběli z nich poslední silné obřadní víno. Toto silné víno pomáhalo zvýšit jasnozřivost.

Bezinkové víno je také dobrým nápadem, jak zužitkovat úrodu černých kuliček (peckoviček), ale chceme-li něco rychlého, směle do likéru.

Vaříme, ochucujeme a ochutnáváme!

Natrháme dostatečné množství bezinek, které potom obereme od stopek a povaříme. Stejný díl bezinek a stejný díl vody – máme-li 2 kg bezinek, přidáme 2 l vody. Přitom přidáme buď citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a ochutnáváme tak, aby směs dostala příjemně říznou chuť. Přidat můžeme také na kolečka pokrájený citrón i s kůrou (biocitrón bez chemického ošetření). Příjemnou vůni přidá právě citronová kůra, naopak dejte pozor na citronové pecky, pokud je ve šťávě necháme, může zhořknout. Okyselením směsi také docílíme toho, že šťáva dostane rubínově rudou barvu, projasní se.  Poté prolisujeme, procedíme přes jemné sítko nebo ještě lépe přes plátýnko, aby v tekutině nezbyly žádné vločky nebo zákal.

A teprve nyní začneme měřit a doopravdy vařit. Platí poměr:

Na 1 l šťávy přidáme 10 g hřebíčků, několik kousků skořice a svaříme jej s 500 g cukru a přidáme 5 lžic uvařené silné kávy (scezenou zrnkovou nebo instantní).

Po vychladnutí šťávu smícháme s 1 l 40% lihoviny (rum nebo vodka).

Výsledný likér má tedy asi 20% alkoholu. Alkohol konzervuje a rum případně i dochucuje, tahle dobrota nám vydrží asi půl roku při pokojové teplotě v temnu a asi rok při uchování v chladu a temnu. Pro bezinkový likér jsou ideální lahve z tmavého skla.

Vyrobit samozřejmě můžete také bezalkoholovou verzi, pak je ale vhodné likér dodatečně zavařit a uchovávat v ledničce. S poměrem jednotlivých surovin a zejména koření můžete experimentovat, někdo třeba vynechává kávu.

Čím ještě ochutit? Bezinkový likér můžete vyrobit si s různými chuťovými variacemi.

  • Přidejte vanilku nebo část cukru nahraďte vanilinovým či vanilkovým cukrem
  • Kromě hřebíčku přidejte i skořici
  • Jemnou vůni a říz dostane likér, když jako jediné koření použijeme badyán nebo anýz
  • Místo citronu zkuste přidat šťávu z grepu, hořká stopa v chuti vytvoří zase zcela jiné kouzlo!

Jen jako panáka? Kdepak, i do nápojů a horkého čaje!

bezovy liker do cajePoužití bezinkového likéru může být různorodé. Samozřejmě ho můžete ucucávat v nostalgickém vzpomínání na podzimní plískanice, až budete s horečkou ležet v posteli, ale můžete ho směle použít i jako přídavek do studených nápojů, džusů nebo ho míchat s perlivou vodou. Hodí se také do horkého čaje anebo – odvážlivci si s ním mohou třeba polít vanilkovou zmrzlinu. Bezinkový likér, ač je hodně kořeněný, si ale stále uchovává typickou „pachuť“ bezinek, která nemusí být každému příjemná a tak experimentování s chutěmi bezinek, je trošku šikmá plocha.

Ostatně, nejlepší je opravdu jen tak – nebo s ledem!

POZOR: Pozor na ty černé kuličky! Bezinky jsou zasyrova mírně jedovaté, moc je tedy neochutnávejte (ony nejsou ani moc dobré), ani nepijte zasyrova jejich šťávu, po požití ve větším množství vyvolávají nevolnost. Tepelným zpracováním však tyto účinky mizí a jed se neutralizuje. Vařenou šťávu tedy můžete ochutnávat bez problémů.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2025>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2
události