Báječné zimní snídaně nejen pro vitariány 3x jinak
Snídaně je základ dne. Jíst bychom měli maximálně do půl hodiny po probuzení. Pokud se před snídaní ještě protáhnete, tím lépe a určitě vám bude chutnat ještě víc! Chlad a sychravo doslova vybízí k pořádné snídani na sladko. Zkuste některou z našich báječných raw snídaní, které osloví snad opravdu každého. Naše kaše i pudinky samozřejmě můžete využít i jako svačiny nebo zdravé dezerty se zachováním všech živin a bez přidaného cukru.
1. Raw kakaový pudink
Kdo by nemiloval čokoládu že? Živá čokoláda je z nepraženého kakaa a seženete ji ve zdravé výživě nebo si ji udělejte po vlastní ose. Recept na domácí raw čokoládu najdete zde. Čokoládu využijete na zpestření níže popsaného pudinkového krému, který je tak báječný, že klasický čokoládový pudink už nikdy neuvaříte!
1 zralé avokádo
3 polévkové lžíce mechanicky loupaných konopných semínek
3 lžíce raw kakaa
3-4 lžíce agávového sirupu
Postup:
Avokádo oloupeme, zbavíme semene a nakrájíme na kostky.
Spolu s dalšími ingrediencemi rozmixujeme v mixéru na hladkou směs, přendáme do misek. Přelít můžeme domácí čokoládou, zastrouhat raw klasickou čokoládou, poházet ořechy nebo dozdobit ovocem.
2. Raw pohanková kaše
Pohanka je často řazena mezi obiloviny. Nyní ji seženete v každém obchůdku se zdravou výživou. Neobsahuje lepek, naopak je významným zdrojem blahodárného rutinu.
½ šálku nepražené světlé pohanky
½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 lžíce citronové šťávy
2- lžičky agávového sirupu
1 šálek ovoce (sezónní, v zimě je výborné granátové jablko, kaki, jablka a hrušky)
½ šálku kešu a slunečnicových semínek
špetku soli
Postup: Pohanku namočíme den předem, ořechy a semínka také.
Pohanku propláchneme a přidáme k ní najemno nastrouhaný čerstvý zázvor a citronovou šťávu. Tyto ingredience zapříčiní, že pohanka změkne. V této marinádě necháme pohanku v lednici alespoň 2 hodiny, sem tam promícháme. Nasekáme ořechy, ovoce nakrájíme na menší kousky a smícháme s pohankou.
Náš tip: Směs nechte trochu vysušit a jezte ji jako musli
3. Raw chia pudink s vločkami
Základem snídaně by měly být sacharidy. Je na vás, zda ve formě obilovin nebo ovoce. Zkuste jednoduchý chia pudink, který ozvláštníme jemnými ovesnými vločkami.
Pro 3-4 osoby budete potřebovat
0,3 l rostlinného mléka
1 zralý banán
2 lžíce chia semínek
2 lžíce jemně mletých ovesných vloček
1 lžíci agávového sirupu (medu či jiného sladidla)
špetku mleté skořice
Postup:
Rostlinné mléko
To buď koupíte v obchodě (dobré je kokosové nebo mandlové Alpro), nebo si ho jednoduše vyrobíte.
Den předem namočte 50 gr mandlí i se slupkou do studené vody. Mandle slijte, propláchněte a rozmixujte v malém množství vody, přidejte banán, sirup a skořici podle chuti (nemusí být). Přidejte vodu do celkového objemu vody 0,3 l.
Do rostlinného mléka přidejte chia semínka. Abyste docílili opravdu velmi rosolovité konzistence, nechte semínka bobtnat v mléce klidně i přes noc (stačí ale asi 4 hodiny). V den podávání hmotu s chia semínky promíchejte s ovesnými vločkami a nechte asi 20 min odpočinout. Konzistencí klasickému pudinku podobnou hmotu navršíme do skleniček a zdobíme čerstvým nebo mraženým ovocem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.