Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Báječná náplň do štrůdlu

Štrůdl je jedním z nejoblíbenějších dezertů snad ve všech domácnostech, které znám. Možná je to právě tím, že je na přípravu poměrně jednoduchý a zároveň je velmi chutný. Kombinace jablek se skořicí a lahodného listového těsta je prostě výtečná a ať už člověk tento dezert udělá k jakékoliv příležitosti, vždy jeho delikátní chuť potěší.

jablka na strudl

S přicházejícím podzimem je možné jablka sehnat snad kdekoliv a za velmi pěknou cenu. V zimě však jejich cena závratně stoupá a tak pokud máte jablečný závin rádi a nechcete za jablka utrácet, spojte podzimní procházku se sbíráním popadaných jablek ve starých neobydlených zahradách či veřejných sadech. Jablka se pak dají zpracovat na mnoho způsobů. Já z nich dělám kompoty, džemy, přesnídávky, ale i nejrůznější směsi na pečení. Dnes bych vám ráda prozradila jeden svůj typ, jak si připravit jablečnou náplň do štrůdlu na celý rok dopředu ve formě zavařených polotovarů.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • Jablka
  • Cukr
  • Skořici

POSTUP PŘÍPRAVY:

Popadaná jablka očistíme od špíny a vyřízneme jim případné otlačeniny. Poté je nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jadřinců a bubáků. Po této čistící přípravě následuje poměrně zdlouhavý proces, při kterém jablka krájíme na tenké plátky. Krájet můžeme ručně, ale při velkém množství bychom krájením strávili mnoho času, proto je vhodné použít robot, který jablka na plátky nakrájí sám. Pokud takový robot nevlastníte, nezbývá nic jiného než je nakrájet ručně na kousky dle vlastní chuti.

strudl krajeni jablek

Když máme jablka připravená na kousky, vložíme je do mísy a ochutíme skořicí a cukrem.

ochucena jablka

Takto ochucená jablka vložíme do zavařeninových sklenic a pořádně je v nich utemujeme. Sklenice si připravte hned na začátku procesu přípravy, aby Vám jablka nestihly příliš zoxidovat. Počítejte s tím, že při zavařování Vám jablka ve sklenicích hodně slehnou, proto se nebojte jich do sklenice zatlačit co nejvíce, abyste neměli sklenice poloprázdné. Náplň ve sklenicích zavařujeme asi 15 minut při 80°C.

smes na strudl

Pokud nechcete, není nutné jablka ochucovat předem. Moje mamka náplň do štrůdlu zavařuje pouze v neochuzené formě a vše dochucuje až při samotné přípravě štrůdlu. Já mám však radši, když si náplň kompletně připravím předem se vším všudy a samotná příprava štrůdlu je pak už skoro bez práce.

Můj tip:

Pokud máte rádi muffiny, můžete si připravit stejný polotovar pro jablečný muffiny. Postup přípravy je stejný, stačí pouze jablka nakrájet na menší kousky a dát méně cukru. Při přípravě muffinků pak polotovar přimícháte do těsta a další rychlý, chutný a zároveň jednoduchý dezert je na světě.

Neznám nikoho, kdo by štrůdl neměl rád a tak se i v naší domácnosti stal nejoblíbenějším dezertem. Není podzim, který by se u nás obešel bez sbírání jablek a přípravy jablečných zavařenin, mezi které patří především tento polotovar. Štrůdl je bezesporu neodmyslitelně spjat s Vánočními svátky, které se nezadržitelně blíží.

Domácím štrůdlem zajisté potěšíte každou návštěvu a to nejen v tomto období. K vánočním svátkům se vůně jablek se skořicí skvěle hodí. Proč si tedy nepřichystat takovýto polotovar? Štrůdlem navodíte příjemnou atmosféru Vánoc a uspokojíte nejednoho nenasytného mlsouna.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist