Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Zkuste domácí chleba

Čvc 1205 Autor: Redakce

Co je domácí, to je dobré, o tom není pochyb. Víme, co jíme, a proto hodně z našich čtenářů peče také vlastní chleba. Pořídit si můžete buď rovnou kvalitní chlebovou směs, do které přidáte už jen vodu a někdy také droždí, nebo můžete zkusit některý z následujících receptů. My jsme je zkusili všechny a moc jsme si v redakci pochutnali. K receptu jsme si přidali sezamová a slunečnicová semínka. Také jsme vyměnili 50 g klasické hladké mouky za celozrnnou. Chleba můžete připravovat v domácí pekárně (to je bezkonkurenční), nebo si klasicky nachystat těsto a chleba péct asi hodinu v klasické troubě na 170 stupňů. Všechny recepty nám zaslaly naše pravidelné čtenářky, kterým posíláme knížky.

Rychlý chleba paní Danydomaci chleba

Suroviny:
3/4 kg hladké mouky
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
1/2 lžíce kmínu
1 lžíce soli
1/2 čerstvého droždí
400 ml vlažné vody

Postup: Všechny suroviny smícháme a necháme 2-3x pod utěrkou vykynout. Poté těsto přendáme do vysokého pekáčku nebo z něho vytvarujeme bochníček.  Pečeme v klasické troubě na 180-200 stupňů cca 50 minut nejprve přiklopené alobalem asi 20 min. a poté odklopíme a co 10 minut potíráme studenou osolenou vodou. Před koncem můžeme vršek chleba potřít máslem.

 

Chléb od paní Marušky

Suroviny a postup: Nastrouháme 30 dkg starého chleba, zalijeme ½ litrem vlažné vody, přidáme 1x práškové droždí, zamícháme, necháme vykynout (během kynutí alespoň jednou promícháme). Do vykynutého těsta dáme 1 kg hladké mouky, ½ litru vlažné vody, 2 lžičky kmínu, 1 lžičku soli, zamícháme a necháme vykynout. Opět pečeme ve vyšším vymazaném a vysypaném pekáčku nebo vytvarujeme bochník. Pečeme asi hodinu v klasické troubě na 170 stupňů, posledních 10 minut zvýšíme teplotu, aby se utvořila kůrčička.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist