Živá strava: Vánoční cukroví netradičně!
Možná jste už slyšeli o „raw food“, tedy živé stravě. Stravovacím a životní stylu, který stojí na konzumaci pouze čerstvých, tepelně neupravovaných potravin. Osvěžující životní styl. Lze ho skloubit s takovým tématem, jako je vánoční cukroví?
Je rozhodně velká výzva. Občas budeme sahat do známých klasických ingrediencí, ale budeme se muset rozloučit s na dvěstě stupňů rozpálenou troubou a cukřenkou. Zato hodně využijeme mixér a sušičku ovoce. Staneme se tedy na chvíli vitariánem, tedy člověkem, který se živí výhradně čerstvou, neupravovanou stravou.
Na výběr máme ze dvou typů cukroví
Sušené sušenky a cukrovíčko!
Základem na sušičce sušených tvarů je předem do vody namočená směs drcených a mletých oříšků, semínek (lněné semínko, chia semena, sezamová semena). Hmotu potom ochucujeme ovocem, sladkým kořením (skořice, badyán, hřebíček apod) a lžící tvarujeme na pečící papír. Poté sušíme buď v domácí sušičce, nebo na pokojovém radiátoru. To je křupavá varianta cukroví.
Mnohem lákavější a šťavnatější je však cukroví, které má stejný základ, ale zachováváme jeho vlhkost.
Ihned hotové syrové kuličky a tvary!
Základem je opět směs ořechů a semínek.
Potřebujeme:
- Vlašské ořechy, lískové ořechy, kokos, mák lněné semínko, sezamové semínko, para ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka, mandle – poměr a suroviny volte dle libosti, můžete je také předem lehce namočit do vody nebo ovocné šťávy, těsto bude poté vláčnější
- Kokosový olej (tuhne v lednici, při pokojové teplotě se roztéká) nebo kakaové raw máslo
- Sušené ovoce, rozinky, fíky, datle, sušená jablka meruňky nebo švestky
- Koření: skořice, badyán, anýz, hřebíček, muškátový květ a další oblíbené koření
Ořechy v kuchyňském robotu nebo mixéru či masovém mlýnku umeleme najemno, poté přidáme sušené ovoce a přidáme tuhý kokosový olej v poměru zhruba jedna polévková lžíce kokosového oleje na 200 ml směsi. Při mixování se nám musí vytvořit hladší směs lepkavé konzistence.
Přidat můžeme i včelí med nebo čerstvou ovocnou šťávu, pokud se nám zdá hmota příliš suchá. Čím lépe budeme mít těsto vypracované a jemnější, tím lépe bude tvarovatelné. Mělo by vypadat přibližně jako hmota na cukrovince, kterou známe pod názvem „sojový suk“, abychom s ním mohli pracovat jako s marcipánovou hmotou. Z hrubších těst se musíme omezit pouze na jednoduché tvary a kuličky.
Tuto hmotu potom necháme vychladit a můžeme rovnou tvarovat různé kuličky či jí vyválet a vykrajovat tvary.
TIP: Chcete dojem krémového cukroví? Zkuste do malých vykrájených hvězdiček vložit čerstvá kolečka banánu.
Další tipy:
Kokosové kuličky – smícháme pouze strouhaný kokos a kokosový olej. Doprostřed můžeme dát mandličku.
Čokoládová jablíčka – sušené křížaly z jablek namáčíme dle libosti do raw čokolády
Pozor – raw čokoláda!
Čokoláda je nedílnou součástí vánočních svátků. Co s tím? Můžeme si vybrat:
KAROB – Karob je prášek podobný kakau získávaný z rostliny rostoucí ve Středomoří známé jako „svatojánský chléb“. Má specifickou chuť a obsahuje množství vitamínů (A, skupina B), minerálů (hořčík, železo, vápník – vápníku dokonce 3x více než kakaový prášek!) a antioxidantů, na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein ani alergizující látky. V raw formě v prášku ho naleznete v prodejnách zdravé výživy.
KAKAO – I kakao můžete sehnat v čisté nepražené formě, jako tzv. raw kakaový prášek nebo raw čokoládu. Čokoládu na polevu potom získáme smísením kakaového prášku, kakaového másla, libovolného raw sladidla a třeba troškou semínek z vanilkového lusku pro něžnou vůni.
Sladidla? Můžou být, ale…
Jak jste si jistě všimli, moc nesladíme. Není proč. Výrazná sladká chuť sušeného ovoce bohatě postačí, přesto, je pro představu, z nejlépe dostupných zdrojů můžeme živé cukroví sladit medem. V prodeji jsou i speciality typu jantarový sirup, agávový sirup nebo palmový nektar. Vitariáni používají také stévii.
Z výše popsaného je zřejmé, že většina „živého cukroví“ je určena pro rychlou spotřebu. Žijeme plni pokory a nadšení z toho, co čerstvého nám příroda poskytuje – i to je jedna z myšlenek raw stylu a tak si třeba budeme muset toto cukroví přidělávat každý den, aby bylo čerstvé a chutné.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.