Žitný chléb z domácí pekárny
Připravit dobrý žitný chléb není tak jednoduché, jak by se zdálo. Žitná mouka kyne opravdu špatně, právě proto je dobré část žitné mouky nahradit klasickou, nejlépe v poměru 1:1. I tak se může stát, že těsto bude hutné. Pokud si zvyknete na fakt, že žitný chléb nebude nikdy tak nadýchaný jako pšeničný, určitě si na něm pochutnáte.
300 gr hladké pšeničné mouky
300 gr žitné hladké mouky
150 ml vlažného mléka
250 ml vlažné vody
1 lžíci octa
3 lžíce rostlinného oleje
1 lžičku kmínu
1 lžičku cukru
2 lžičky soli
½ kostky droždí (20gr)
Postup:
Mléko mírně ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do pekárny dejte všechny tekuté přísady a následně všechny sypké. Velmi vhodné je mouku prosít.
Pekárnu zapněte na program velký chléb a cca za 3 hodiny se těšte na výsledek!
Náš tip: Chléb je výtečný s různými semínky. Klidně přidejte lžíci slunečnicových nebo dýňových semínek. Výtečná jsou i loupaná konopná semínka a sezam.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.