Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Želatinové bonbóny doma připravíte zdravěji a jen ze 3 ingrediencí

Srp 2015 Autor: Redakce

Želatinové bonbóny mají svůj původ v Německu. Začala s nimi firma Haribo (HAans RIegel, BOnn, která je pro své gumové medvídky známá dodnes. Firma se tehdy inspirovala medvědy tančícími na poutích, ovšem dnes už želatinové bonbóny najdete také v podobě delfínů, žížalek a mnoha dalších tvarů.

Želatinové bonbóny jsou považovány za prospěšné kloubům, šlachám, ale i vlasům, nehtům, kůži a cévám. Obsahují totiž aminokyseliny, které se využívají pro syntézu kolagenu. Jenže zase tak růžové to všechno není.

gumove bonbony

V gumových medvídcích najdete kosti, kůže a šlachy

Věděli jste, že vegani by gumové medvídky jíst neměli? Želatina, která se na výrobu těchto cukrovinek používá, se totiž připravuje z vyváření kostí, šlach, kůží, a dokonce jatečních odpadů. Alternativně se dá připravit i z mořských řas.

Nemalý je rovněž obsah cukru. Jedno balení oblíbených gumových medvídků může obsahovat až 80 kostek cukru. A to nemluvíme o aromatech, umělých barvivech či regulátorech kyselosti. Někdy se na obarvování a dochucování používají ovocné šťávy.

Nejznámější světový výrobce například používá recept, do kterého jdou cukr, glukózový sirup, dextróza, želatina, ovocná šťáva z koncentrátu, ovocné a rostlinné koncentráty, aroma, kyselina citronová, E901 – včelí vosk, E903 – karnaubský vosk, fruktóza, sirup z invertního cukru a extrakt z černého bezu.

zelatinove bonbony

Vyrobte si doma zdravější želatinové bonbóny

Doma si snadno vyrobíte želatinové bonbóny bez éček a bez hromady cukru. V obchodech s domácími potřebami se dají pořídit různé silikonové formičky, kolikrát určené přímo na gumové bonbóny ve tvaru medvídků či žížalek. Dají se využít i formičky na led, a pokud doma nic takového nemáte, prostě směs nalijte na plech a po ztuhnutí nakrájejte či vykrájejte vykrajovátkem.

Budete potřebovat jen 3 ingredience:

  • 100% ovocnou šťávu (může být i s rozmixovaným ovocem),
  • želatinu v prášku (případně agar),
  • kokosový olej na vymazání formiček.

Poměr ovocné šťávy a želatiny (agaru) je 200 ml ku 10 g.

Do hrnce nalijte třetinu šťávy, přiveďte ji k varu. Odstavte z plotny, zašlehejte želatinu a přidejte zbývající dvě třetiny šťávy. Celou dobu směs míchejte. Nakonec ji nalijte do formiček a nechte 2-3 hodiny tuhnout.

Pokud toužíte po sladších bonbonech, dá se přidat cukr, med, javorový sirup apod. Barvu si samozřejmě zvolíte podle toho, jaké ovoce nebo zeleninu použijete. Pro příklad:

  • červení medvídci – jahody, mrkev, červená řepa,
  • oranžoví medvídci – mrkev, pomeranč, zázvor, mango džus,
  • fialoví medvídci – ostružiny, borůvky, červené zelí,
  • zelení medvídci – kiwi, hroznové víno, zelené jablko, kiwi,
  • žlutí medvídci – hrušky, papriky, žlutá jablka.

Možností je samozřejmě ještě více, své želatinové bonbóny si snadno přizpůsobíte.

domaci zelatinove bonbony

Víte, o kolik gumový medvídek nabobtná ve vašem břiše?

Želatina ve vodě nabobtná, i gumový medvídek se tedy v břiše zvětší. O kolik? To si můžete snadno vyzkoušet. Stačí vzít gumového medvídka, dát ho do sklenice s vodou tak, aby byl zcela ponořený, a počkat přes noc.

Podle vědců dokáže jeden bonbon narůst až do velikosti 6 cm. Vyplní tedy žaludek, ale také v sobě zadržuje dost vody. Konzumace želatinových bonbonů v obvyklém množství vám tedy rozhodně neuškodí, ale ládovat se jimi ve velkém množství pro organismus dobré není.

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist