Želatinové bonbóny doma připravíte zdravěji a jen ze 3 ingrediencí
Želatinové bonbóny mají svůj původ v Německu. Začala s nimi firma Haribo (HAans RIegel, BOnn, která je pro své gumové medvídky známá dodnes. Firma se tehdy inspirovala medvědy tančícími na poutích, ovšem dnes už želatinové bonbóny najdete také v podobě delfínů, žížalek a mnoha dalších tvarů.
Želatinové bonbóny jsou považovány za prospěšné kloubům, šlachám, ale i vlasům, nehtům, kůži a cévám. Obsahují totiž aminokyseliny, které se využívají pro syntézu kolagenu. Jenže zase tak růžové to všechno není.
V gumových medvídcích najdete kosti, kůže a šlachy
Věděli jste, že vegani by gumové medvídky jíst neměli? Želatina, která se na výrobu těchto cukrovinek používá, se totiž připravuje z vyváření kostí, šlach, kůží, a dokonce jatečních odpadů. Alternativně se dá připravit i z mořských řas.
Nemalý je rovněž obsah cukru. Jedno balení oblíbených gumových medvídků může obsahovat až 80 kostek cukru. A to nemluvíme o aromatech, umělých barvivech či regulátorech kyselosti. Někdy se na obarvování a dochucování používají ovocné šťávy.
Nejznámější světový výrobce například používá recept, do kterého jdou cukr, glukózový sirup, dextróza, želatina, ovocná šťáva z koncentrátu, ovocné a rostlinné koncentráty, aroma, kyselina citronová, E901 – včelí vosk, E903 – karnaubský vosk, fruktóza, sirup z invertního cukru a extrakt z černého bezu.
Vyrobte si doma zdravější želatinové bonbóny
Doma si snadno vyrobíte želatinové bonbóny bez éček a bez hromady cukru. V obchodech s domácími potřebami se dají pořídit různé silikonové formičky, kolikrát určené přímo na gumové bonbóny ve tvaru medvídků či žížalek. Dají se využít i formičky na led, a pokud doma nic takového nemáte, prostě směs nalijte na plech a po ztuhnutí nakrájejte či vykrájejte vykrajovátkem.
Budete potřebovat jen 3 ingredience:
- 100% ovocnou šťávu (může být i s rozmixovaným ovocem),
- želatinu v prášku (případně agar),
- kokosový olej na vymazání formiček.
Poměr ovocné šťávy a želatiny (agaru) je 200 ml ku 10 g.
Do hrnce nalijte třetinu šťávy, přiveďte ji k varu. Odstavte z plotny, zašlehejte želatinu a přidejte zbývající dvě třetiny šťávy. Celou dobu směs míchejte. Nakonec ji nalijte do formiček a nechte 2-3 hodiny tuhnout.
Pokud toužíte po sladších bonbonech, dá se přidat cukr, med, javorový sirup apod. Barvu si samozřejmě zvolíte podle toho, jaké ovoce nebo zeleninu použijete. Pro příklad:
- červení medvídci – jahody, mrkev, červená řepa,
- oranžoví medvídci – mrkev, pomeranč, zázvor, mango džus,
- fialoví medvídci – ostružiny, borůvky, červené zelí,
- zelení medvídci – kiwi, hroznové víno, zelené jablko, kiwi,
- žlutí medvídci – hrušky, papriky, žlutá jablka.
Možností je samozřejmě ještě více, své želatinové bonbóny si snadno přizpůsobíte.
Víte, o kolik gumový medvídek nabobtná ve vašem břiše?
Želatina ve vodě nabobtná, i gumový medvídek se tedy v břiše zvětší. O kolik? To si můžete snadno vyzkoušet. Stačí vzít gumového medvídka, dát ho do sklenice s vodou tak, aby byl zcela ponořený, a počkat přes noc.
Podle vědců dokáže jeden bonbon narůst až do velikosti 6 cm. Vyplní tedy žaludek, ale také v sobě zadržuje dost vody. Konzumace želatinových bonbonů v obvyklém množství vám tedy rozhodně neuškodí, ale ládovat se jimi ve velkém množství pro organismus dobré není.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.