Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Zapomeňte na cukr, sladit se dá i jinak

Úno 2013 Autor: Redakce

Mnozí výživoví odborníci na nás apelují, že v dnešní době jíme hrozně moc sacharidů, a to zejména v podobě bílé mouky a klasického cukru. Většina společnosti je zvyklá na doslazování, sušenky a jídla z bílé pšeničné mouky. Jestli rohlíky a knedlíky tvoří i základ vašeho jídelníčku, je na čase s tím něco dělat.

Tzv. bílé potraviny, mezi něž patří právě bílá mouka a pečivo z ní, cukr a sůl bychom měli omezovat. Nejjednodušší je zřejmě nahrazení bílého pečiva. Tmavé kaiserky a cereální chleby jsou k dostání v každém supermarketu. Jenže jak nahradit cukr?

Cukr existuje v několika provedeních – kostkový, moučkový, krystal. Proto nemůžeme jmenovat jednu jedinou věc, která by ho dokázala nahradit ve všech situacích. Existuje však mnoho náhražek, z nichž se každá hodí pro něco jiného.

cukr

Přírodní stévie

Stévie sladká je rostlina s bílými květy. Můžete si ji pěstovat i doma v květináči a ochutnat její sladké listy. Jako sladidlo je vhodná i pro diabetiky či pro hubnoucí, protože nemá žádné kalorie. Nemusíte si však do jídla krájet lístečky, dá se koupit i v podobě krystalového cukru.

Med

Pokud jste med doposud používali pouze do čaje, dejte mu šanci i jinde. Je výborný pro slazení nejrůznějších kaší, ale také při pečení či do sladkých pokrmů typu lívance nebo palačinky.

Čekankové a jiné sirupy

Patrně nejznámější je ten javorový, který koupíte snad v každém supermarketu. Pak existuje i čekankový, sirup z agáve, kokosový sirup, je jich opravdu spousta a jsou výborné, slaďoučké. Hodí se zejména na slazení kaší, při pečení i vaření.

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou stejně sladká jako cukr, kolikrát ještě sladší, přesto nemají žádné kalorie. Mnozí výrobci je proto používají při výrobě sladkých nápojů či pokrmů a označují je za „light“ či „sugar free“. Dnes je na ně nahlíženo jako na kontroverzní pomůcku, sukralózu, aspartam a sacharin tedy do svého jídelníčku můžete zařadit, lépe však uděláte, když zvolíte nějaké přírodní sladidlo.

Skořice

Ovesné kaši nebo moučníku dokáže sladkou chuť dodat i obyčejná skořice. S ní se sladidlům vyhnete zcela. Ale pozor, máme na mysli klasickou mletou skořici, nikoliv skořicový cukr.

Závislosti na cukru se dá zbavit

Kdybyste se rozhodli, že odteď úplně vyřadíte ze svého jídelníčku cukr, bylo by to hodně náročné. Cukr je pro většinu z nás droga, na niž jsme zvyklí odmala. Dá se s tím však bojovat. Začněte postupně, zkuste cukr nahrazovat výše zmíněnými alternativami a možná časem zjistíte, že jich potřebujete méně a méně.

alternativa k cukru

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist