Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vyzkoušejte těchto 5 exotických luštěnin, o jejichž existenci jste možná neměli ani tušení!

Lis 1928 Autor: Redakce

Čočka, hrách, cizrna, fazole, sója… Tyto luštěniny se typicky využívají v českých kuchyních. Mnoho lidí k nim však cítí nelibost, často kvůli mdlým úpravám ve školní jídelně. To je ovšem škoda, jsou totiž významným zdrojem jak bílkovin a vlákniny, tak minerálů a komplexních sacharidů. A přitom stačí tak málo, aby vám zachutnaly! Tajemství spočívá ve způsobu a pestrosti jejich úpravy, ale také výběru. Vyzkoušejte třeba těchto 5 u nás dosud málo známých druhů.

Vigna čínská

Uvidíte-li 40 – 100 dlouhé, tenké, mírně prohnuté lusky podobné zeleným fazolkám, bude se pravděpodobně jednat právě o vignu čínskou. Příznivci zdravé výživy už vignu znají nějakou chvíli, nyní se konečně dostává i k našim zahrádkářům. Tato ovíjivá tropická bylina k nám doputovala z Afriky a jihovýchodní Asie a v našem podnebí se jí výtečně daří. Nabízí bohatou sklizeň jak zralých semen, tak nezralých lusků. Výborná je v kaších, polévkách nebo jako příloha k masu namísto klasických zelených fazolí.

Vigna čínská

Vigna podzemní

Není vigna jako vigna. Tato rostlina pochází ze západní Afriky a mohli jste se s ní setkat také pod názvem „angolský hrách“. Jak už její jméno napovídá, své hnědé, krátké lusky vyvíjí pod zemí. Každý obsahuje 1-2 kulovité semena, jejichž rozměry jsou o něco větší než nám známý hrách. Z nich se připravují nejrůznější jídla – výborné jsou opražené a osolené jako oříšky – a využít lze i celé lusky.

Vigna podzemní

Kajan indický

Kdo má rád indickou kuchyni, pravděpodobně se s touto výbornou luštěninou, zvanou též žlutý hrách, už setkal. Koneckonců jde o pátou nejdůležitější plodinu tohoto druhu na světě a obrovskou důležitost má zejména v sušších, tropických oblastech. Co vás ale možná překvapí, je jeho využití v medicíně. Dokáže totiž snížit hladinu cholesterolu. Potěší svou oříškovou chutí, která se výborně doplňuje s chilli nebo indickým kořením.

Kajan indický

Praskavec ledencový

Této ovíjivé tropické bylině z Nové Guineje si sice v našich podmínkách příliš nedaří, sehnat se však dá. A pokud se vám to poštěstí, dobrá zpráva je, že ji využijete úplně celou. Listy se přidávají do špenátu, květy ozvláštní saláty, lusky zastoupí funkci zelených fazolek a zralá semena jsou vynikající luštěnina. Jedná se o rostlinu velmi výživnou. Semena mají vysoký obsah bílkovin a tuků, hlízy vás zasytí dokonce víc než brambory.

Praskavec ledencový

Lablab purpurový

Statná ovíjivá rostlina je známa také pod jménem „dlouhatec lablab“. Přicestovala k nám z afrických tropů, ale i v České republice se jí daří, v krátkých létech ovšem někdy nestihne dozrát. Opět se jedná o bylinu s medicinálním významem, používá se totiž při zažívacích a střevních potížích. V kuchyni ji využijete jako známý hrách či fazole, ale pozor: semena jsou jedlá až po tepelné úpravě! Jí se vařená nebo pečená. Využívat se dají také dosud zelené lusky, dokonce i mladé listy jsou chutnou zeleninou.

Lablab purpurový

A na závěr několik tipů, jak kreativně zařadit luštěniny do vaší kuchyně:

– Jezte je pečené a solené jako oříšky.

– Zapomeňte na hranolky a udělejte si z nich zdravou přílohu.

– Přidávejte do salátů, polévek i jiných příloh.

– Tvořte z nich pomazánky.

– Nechte je naklíčit a zpestřete si jídelníček klíčky.

– Využijte toho, že dokážou nahradit jak živočišné bílkoviny (jste-li vegetariáni), tak mouku (trpíte-li alergií na lepek).

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist